47.000 årsverk fra norsk sjømat

432

Havbruksnæringen bidrar stadig mer til statskassa, drevet av en stadig sterkere leverandørindustri.

HAVBRUK 08.05.2014  Av Ola Myrset

Det er ikke bare oljeindustrien som har bygget opp en sterk leverandørindustri. Også sjømatsektoren har en rekke bedrifter som leverer varer og tjenester.

I årene fra 2004 til 2012 ble verdiskapingen, målt i bidrag til brutto nasjonalprodukt (BNP), fra disse leverandørbedriftene tilnærmet doblet, viser en fersk forskningsrapport fra SINTEF Fiskeri og havbruk.

24 milliarder

Sjømatnæringens bidrag til Norges totale verdiskapning, BNP, var i 2012 drøyt 46 milliarder kroner. Av dette sto leverandørene for om lag 24 milliarder, mot 12 milliarder i 2004.

– Rapporten viser at sjømatnæringen har stor økonomisk betydning for Norge, og at virkningene utover selve kjernevirksomheten får stadig større betydning, forteller rådgiver Kristian Henriksen i  SINTEF Fiskeri og havbruk til Sysla.no.

47.000 årsverk

Han viser til at det i dag er over 47.000 årsverk knyttet til sjømatnæringen i Norge. I perioden fra 2004 til 2012 har antall årsverk i kjernevirksomhetene vært relativt stabilt rundt 23.000 årsverk, mens leverandørindustrien har hatt en økning fra 18.000 årsverk i 2004 til nesten 24.000 i 2012.

Mens kjernevirksomheten omfatter blant annet oppdrettsanlegg, fiske og fiskeforedling, er alt fra banker og dagligvarebutikker til fiskefôrprodusenter og skipsverft regnet som leverandører.

– Den store veksten i oppdrettsnæringen har vært spesielt viktig for utviklingen i leverandørindustrien, legger han til. Aktiviteten i kjernevirksomheten oppdrett ga i 2012 betydelig aktivitet i andre næringer. I 2012 skapte et årsverk i kjerneaktivitet akvakultur cirka 2,7 årsverk i annet tilknyttet næringsliv, sier Henriksen.

– Bærebjelke i norsk økonomi

I Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) leses rapporten med interesse.

– I de fleste næringer ser man ikke at det vokser fram en stor leverandørindustri parallelt. Det er noe som har vært typisk for oljeindustrien, men nå ser vi at det samme er i ferd med å skje i sjømatnæringen, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i FHL.

Han peker på at disse leverandørene får stadig større oppdrag, og at det er i ferd med å bli en egen eksportindustri i tillegg til å levere til hjemmemarkedet i Norge.

– Flere rapporter de siste årene har vist at det er stort potensial i næringen. Disse tallene bekrefter at fisken i havet og laksen i merdene vil utgjøre en stadig viktigere bærebjelke for Norge og velferdsstaten vår, sier Kvistad.

Han tror ikke den utviklingen vil stoppe.

– Hvis anslagene slår til, vil sjømatnæringen kunne nærme seg oljeindustriens betydning for den norske økonomien om noen tiår, sier Kvistad.