Har oppdaget ny type lakselus

476

– Vi risikerer å trekke slutninger som vi ikke har dekning for, sier forsker Rasmus Skern-Mauritzen til Sysla.no.

HAVBRUK 07.05.2014  Av Camilla Aadland

Nye resultater viser at det finnes to underarter av lakselus. Dette får konsekvenser for behandlingen mot lakselus.

– I verste fall kan det medføre at vi prøver å utvikle nye behandlingsmetoder mot lakselus som er basert på resultater som ikke passer for de lusene som vi har her hos oss, sier forsker Rasmus Skern-Mauritzen til  Havforskningsinstituttet sine nettsider.

– Svært uheldig

Nye forsøk viser at lakselus fra både Atlanterhavet og Stillehavet er så genetisk like at de tilhører samme art, men samtidig er forskjellene så store at de vitenskapelig blir klassifisert som underarter.

Siden det først nå er avklart at lakselus fra Atlanterhavet og Stillehavet er genetisk forskjellige, har forskerne heller ikke kunnet skille mellom resultater utført på lakselus fra disse to havene, noe som ifølge Skern-Mauritzen er svært uheldig.

– Når det nå viser seg at det er snakk om to underarter, betyr det også at forskningsresultater som kommer fra forsøk på lus fra for eksempel Stillehavet ikke uten videre også vil gjelde lus fra Atlanterhavet, sier han.

Kan få gale slutninger

Dette gjør at det blir viktig for forskerne at de forsker på den riktige underarten og at de tar utgangspunkt i resultater fra samme underart i arbeidet sitt.

– Hvis vi ikke gjør det, risikerer vi å trekke slutninger som vi ikke har dekning for, sier Skern-Mauritzen.