Bare 0,84 prosent var rømt laks

583

11 fiskefeller i Nordland avslørte i fjor at bare 0,84 prosent av laksen som gikk opp, var rømt oppdrettslaks.

Det viser rapporten «Oppvandring av anadrom laksefisk i 11 vassdrag i Nordland i 2013  – en vurdering av innslag av rømt oppdrettslaks», som nylig ble publisert.

Det er Prosjekt utmark som står bak undersøkelsen, som ble utført av Øyvind Kanstad-Hanssen og Vidar Bentsen. De 11 vassdragene som er med i undersøkelsen er mindre vassdrag.

Det ble satt opp fiskefeller som fanget all fisk som vandret mellom sjø- og ferskvann. Den første fella ble satt ut 1. juni. Den siste ble tatt ned 14. oktober. I syv av vassdragene var fellene aktive i mer enn 100 dager.

Fellene fanget til sammen 662 laks. Det ble levert 643 skjellprøver for å bestemme om det var villfisk eller rømt oppdrettslaks. I alt fem laks ble klassifisert som rømt oppdrettslaks. Det tilsvarer 0,84 prosent.

Rapportskriverne mener at rømt oppdrettslaks først og fremst trekker mot større vassdrag, ikke små vassdrag som omfattes av rapporten.

-De 11 kartlagte vassdragene er generelt små vassdrag (nedbørsfelt<50 km2) og typiske «smålaks-vassdrag», og de lave registreringene av rømt laks vurderes som en indikasjon på at oppvandring av rømt oppdrettslaks primært skjer til større vassdrag der laksebestandene i større grad er mellomlaks- og storlaksbestander.

I 2011 og 2012 ble totalt 26.000 laks undersøkt av Havbruksnæringens Miljøfond. I 2011 ble det funnet 336 oppdrettslaks i et utvalg på 7424 laks. Det tilsvarer 4,5 prosent. I 2012 ble det funnet 62 rømte oppdrettslaks i et utvalg på 18.909 laks. Det tilsvarer 2,5 prosent.

-Det er trolig mindre rømt oppdrettslaks i norske elver enn enkelte har trodd. Når det er sagt, havbruksnæringen ønsker å rydde opp etter seg, sier Roar Paulsen i Havbruksnæringens Miljøfond til iLaks.

-Det er gledelig for disse vassdragene at innslaget av rømt oppdrettslaks er så lave. Spesielt siden dette er små vassdrag, som kanskje er ekstra sårbare, sier fagsjef Erik Sterud i Norske Lakseelver.

-Er rømt oppdrettslaks overvurdert som miljøproblem?
-Nei, det kan vi ikke si. Denne undersøkelsen gjelder små elver med lite vannføring. I andre vassdrag med mer vannføring, er problemene merkbare. Vi forholder oss til annen forskning, eksempelvis Havforskningsinstituttet. De slo i fjor fast at fem av 20 vassdrag var betydelig genetisk påvirket av rømt oppdrettslaks, sier Sterud.

Han minner om at bare 140 norske lakseelver har en fangst på mer enn 100 laks i året. I bare 24 vassdrag fanges det mer enn 1.000 laks i året. Han vil derfor ikke blåse «faren over».

Følgende vassdrag ble undersøkt:
Alsvåg-, Straume-, Fiskefjord-, Vestpoll-, Tårstad-, Sagvatn-, Fjære-, Laksådal-, Sila- og Fersetvassdraget.