Tiden for fall

407

Økte slaktevolumer og forventninger om en klar økning i opptakene i månedene fremover tvinger frem prispessimisme. I fem av de siste seks årene har lakseprisen falt tungt i begynnelsen av mai.

En uvanlig mild vinter og vår i Nordsjøbassenget har sørget for vesentlig raskere tilvekst i sjøen enn normalt. Varmere sjø sørger for at både laks og ørret øker fôrapetitten og legger raskere på seg. Dette øker snittvekten og gir i sin tur mer fisk å slakte på – tidligere enn forventet.

– Det er betydelig mer fisk å slakte på. Vi er langt foran fjoråret, sier en vestlandseksportør til iLaks.

Når slaktevolumene øker på og møter en konstant etterspørselside, betyr det normalt fallende fiskepriser. De siste fire uker har lakseprisen falt over syv kroner kiloet. Nå prøver markedet ut prisgulvet ved 40 kroner. Men det er ikke sikkert det stopper her.

– Vi er redd dette fortsetter. Det er sommerstille i markedet. Russerne er stille og flere følger etter. Også har vi betydelig mer fisk for juni og juli. Det er normalt å anta at prisen går ned en del, det er vel på tide. Men om vi får 35-40 kroner så er jo bør jo alle være fornøyde, kommenterer eksportøren.

Et tungt prisfall i begynnelsen av mai er imidlertid ikke uvanlig. Tvert i mot, det har vært malen de siste årene.

pmai

Faktisk har lakseprisen falt tungt i begynnelsen av mai i fem av de siste seks år. Kun kalasåret 2013 kom seg gjennom denne perioden uten radikal prisnedgang. Riktig ille gikk det i 2011, da prisfallet ikke stoppet før ut på høsten.

Et tungt prisfall er forøvrig i tråd med den såkalte forward-kurven til Fish Pool. Råvarebørsen tror spotprisene for laks vil falle helt frem til september – til en bunn på 35,70 kroner.