Dypt prisfall

485

Tunge lagre med usolgt fisk, økte opptak og avventende kjøpere er en giftig cocktail. Idag faller lakseprisen tungt.

– Jeg vil si rundt 40 kroner. Det er det vi vil se, tror jeg. Nå har ikke vi kjøpt fisk for øyeblikket, og hvor mye vi kjøper vet jeg heller ikke, sier en innkjøper ved et eksportfirma på Vestlandet.

Neste uke står den store fiskemessen i Brüssel for døren. Det gir normalt ikke stigende priser.

– I messeuke bør en ha salg før en kjøper. Messeuken bruker å være en stille uke, sier han og legger til: – Markedet som kjøper ligger på de nivåene der. Det har vært en ganske blodig uke for de fleste, tror jeg. Det var 44-45 kroner ved inngangen til uken, og har falt jevnt nedover uken. Og det vil sikkert fortsette ned neste uke.

– Når alle ser så lyst på det, da er det det kommer. Og så er det den sikreste indikasjonen (på prisfall) at Asche spådde 60 kroner igjen. Da er det bare å hoppe av. Nei, jeg liker ikke situasjonen, sier eksportøren til iLaks.

– Her er en del fisk som står igjen, og det er mange eksportører som har tapt mye penger, legger han til.

Det er flere eksportører som har merket seg at fisken er blitt atskillig billigere i løpet av uken.

– Det er spesielt at sjefen i Marine Harvest går ut og sier 38 kroner, så han gjør jo jobben for oss. Man kan kjøpe fisk under 40 kroner i Oslo idag.

– Vi gikk inn i uken med mye usolgt restfisk. Kundene ville ikke ha mandags- og tirsdagpakking, de ville kun ha sluttuke. Men når mandag og tirsdag bare ble billigere, ville de ikke ha sluttuke. Med en kostpris på 45-46 kroner er det brutalt, forklarer eksportøren.

– Jeg tipper 41 i sør og 40 i nord, sier han.

En tredje eksportør tror på enda lavere priser.

– 40 til oppdretter i sør og 38-39 max i nord. Vi frykter det går mer ned, sier han, og peker på at god tilvekst i sjøen gir forventninger om vesentlig mer fisk å slakte på i juni og juli.