Stang ut på oppkjøp

488

Markedsleder Marine Harvest har ikke stått først i køen når nye laksekonsesjoner har blitt delt ut de siste konsesjonsrundene. Det gjør at selskapet stort sett kun kan vokse gjennom oppkjøp. Samtidig møter selskapet utfordringer med eierskapsbegrensninger i de fleste land det driver oppdrett i.

Skottland, Canada, Færøyene og til en viss grad Norge. Marine Harvest stanger i taket på eierskapsbegrensninger i de fleste land selskapet er engasjert i lakseoppdrett. Selv om lakselokomotivet fortsatt kan vokse noe gjennom oppkjøp i Norge, er det særlig i Chile selskapet har et stort vekstpotensial via oppkjøp.

– Vekst i oppdrett er viktig for oss. Vi jobber kontinuerlig med prosjekter. De fleste lykkes vi ikke med, for å være ærlig. Slik det ser ut nå, har vi høyere sjanse for å lykkes med oppkjøp i Chile enn i Norge, sier Marine Harvests konsernsjef Alf-Helge Aarskog til Dagens Næringsliv.

For nøyaktig ett år siden startet Marine Harvest oppkjøpskampen om Cermaq. Det var nok et oppkjøpsforsøk som strandet.

– Det ville blitt et flott industriselskap, slik styrelederen i Cermaq, Bård Mikkelsen, også har sagt. Det er sikkert ting som kunne vært gjort annerledes både fra den ene og den andre siden, men jeg har ikke lyst til å gå inn i det, sier Aarskog.

I høst prøvde Marine Harvest å ta over børskonkurrenten Grieg Seafood. Der er det ikke mye å melde.

– Vi eier 26 prosent. Det er alt jeg vil si, sier Aarskog til DN.