Spår priskrakk

590

Sparebank1 Markets-analytiker Geir Kristiansen går mot strømmen, og tror lakseprisen står foran en skikkelig smell. Han tror prisen vil falle ned på 20-tallet i årets siste kvartal.

Mens lakseprisen surfer rundt 43 kroner kiloet i skrivende stund, tror lakseanalytiker Geir Kristiansen at laksemarkedet står foran en real knekk. Selv hensyntatt en snittpris per midten av april på godt over 36 kroner kiloet, tror han på en snittpris for året på magre 32,40 kroner. Det fremgår av en sektorrapport publisert tirsdag.

En så vidt lav snittpris for 2013 betinger et svært betydelig prisfall i tiden fremover. Kristiansen tror på jevnt fallende priser utover året. Dette er forøvrig ikke helt ulikt prisbanen en finner hos laksebørsen Fish Pool. Sparebank1 Markets-analytikeren ligger imidlertid godt under de prisene som trades i forward-markedet.

Julesalget i år blir ikke spesielt oppløftende, skal en tro den Oslo-baserte analytikeren. I det viktige siste høyvolumskvartalet tror Kristiansen på en snittpris på 29 kroner – ned fra 31 kroner i tredje kvartal. I og med at han estimerer en snittpris for fjerde kvartal, ligger det i sakens natur at han tror bunnoteringene for lakseprisen blir enda lavere enn 29 kroner kiloet.

– Volumene kommer tilbake særlig i fjerde kvartal, skriver Kristiansen i en epost til iLaks.

I et slikt prisklima bør en ikke eie lakseaksjer, mener han.

Særlig ille ser det ut for Bakkafrost, hvor han har en Salgs-anbefaling. Kristiansen har Nøytral-anbefalinger på Grieg Seafood og SalMar.

iLaks rapporterte tidligere idag nyheter fra en sektorrapport utarbeidet av Sparebank1 Markets konkurrent Nordea Markets. Sistnevnte fremhevet særlig Bakkafrost som sitt favorittvalg i sektoren. Hovedforskjellen i resonnement og konklusjon mellom de to meglerhusene er deres vidt forskjellige forutsetninger for lakseprisen.