USA presser Timchenko

432

USA strammer grepet om lakseoligarken Gennady Timchenko. I går ble nye Timchenko-selskaper ført opp på sanksjonslisten.

Når USAs president Barrack Obama vil ramme president Vladimir Putin for hans folkerettsstridige annektering av Krim, går han etter pengene hans. Ifølge New York Times skal Putin kontrollere mellom 40 og 70 milliarder dollar via oligarken Gennady Timchenkos oljetradingselskap Gunvor Group.

USA har innført sanksjoner mot syv personer og 17 selskaper, og det er spesielt én person som utmerker seg på den nye listen: Gennady Timchenko. Forretningsmannen med tette bånd til Vladimir Putin ble selv personlig satt på sanksjonslista 20. mars. Timchenko skal være en gammel judokamerat av Putin, skriver Dagbladet.

I går gikk amerikanske myndigheter i strupen på hans forretningsvirksomhet – minst 11 av de 17 selskapene på den ferske sanksjonslisten er knyttet til Timchenko.

Det Luxembourg-registrerte holdingselskapet Volga Group er heleid av Timchenko og troner høyt på listen, etterfulgt av en rekke selskaper kontrollert av holdingsselskapet. Datterselskapet Volga Resources eier et 50-50 joint venture sammen med Maxim Vorobievs RS Group. Dette selskapet kontrollerer 60,936 prosent av Russian Sea Group, Russlands største lakseimportør, melder Bloomberg.

– Ingen av selskapene som har blitt nevnt av amerikanske myndigheter har noen tilknytning til hendelsene i Ukraina. Det kan nå være enda mindre tvil om at disse sanksjonene er politisk motivert, sier en talsmann til Bloomberg.

Men Timchenko selv har tidligere sagt at han så på det som en ære å bli ført opp på lista, men understreker at det kan skape noen problemer for hans virksomhet.