Naturvernforbundet skeptisk til tareoppdrett

522

Tareoppdrett er spådd å bli en ny marin milliardnæring. Generalsekretær i Naturvernforbundet Maren Esmark etterlyser miljøkrav.

Tare fra norske farvann brukes i kosmetikk, matvarer, dyrefôr og gjødsel. Produsenten Algea har nå satt i gang oppdrett av sukkertare på Orstranda på Frei i Kristiansund.

– Dette minner om den spede oppstarten av laks og ørret i Norge. Da ble det gitt tillatelser overalt hvor man søkte, uten at man hadde på plass de riktige miljøkravene, sier generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark, til NRK.

– Det er helt sprøtt at det er gitt konsesjon uten å legge inn noen form for sikkerhetsventiler, legger hun til.

Daglig leder i Algea, Tron Kjønnø, sier til NRK at taren i vannet ved Frei vokser tre cm på et døgn. Han forteller også at de har startet et prosjekt sammen med SINTEF der også miljøkonsekvenser blir kartlagt.

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har gitt tillatelsen. Kommunikasjonsrådgiver Pål Einar Skogrand skriver i en e-post til NRK at tillatelsene til taredyrking behandles etter akvakulturloven. Miljøhensyn blir ivaretatt etter lovens miljønorm som sier at akvakultur skal drives og avvikles på en miljømessig forsvarlig måte.