Fest for opposisjonen

408

Tibets åndelige leder Dalai Lama gjester Norge 7. og 8. mai, i forbindelse med at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Opposisjonspartiene har ikke hatt bedre tider siden diskusjonene om reservasjonsretten.

Ingen av regjeringsmedlemmene vil møte Dalai Lama når han er på besøk i Norge. Årsaken er at regjeringen ikke ønsker at forholdet til Kina skal bli verre, etter at det på snart fire år ikke har vært politisk kontakt mellom Kina og Norge, opplyste utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Opposisjonen koser seg. Kommentarskribentene i Akersgata vasser i ordspill og hamrer inn kritikken. Det er et valg mellom laks og Lama. De har ikke hatt bedre dager siden balladen om reservasjonsretten. Fiskeribladet Fiskaren hiver seg med: «Norsk sjømatnæring gjør oss flau», skriver avisen.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Kinas furting, på fjerde året, etter at Nobel-komiteen tildelte fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, er en delikat sak.

Særlig siden partiet Høyre historisk har vært Norges sterkeste støttespiller for Tibets åndelige leder Dalai Lama. Den radikale svekkelsen av relasjonene til stormakten Kina har den blå regjeringen arvet fra tidligere Ap-statsminister og leder for Nobel-komiteen Thorbjørn Jagland.

Hele problemet gjelder Nobelkomiteens uavhengighet. Er den virkelig uavhengig eller er fredsprisen et uttrykk for den norske regjerings vilje? Dette settes på spissen ved at opposisjonen tar det som en selvfølge at regjering og storting skal ta i mot en tidligere fredsprisvinner (noe som ellers ikke er vanlig kutyme).

«Ansvaret for å sikre best mulig forhold til Kina har kun regjeringen. Kritikerne er uten dette ansvaret», skriver professor Janne Haaland Matlary i et leserbrev i DN lørdag.

Det er utvilsomt et verdivalg. Ytringsfrihet og menneskerettigheter står opp mot butikk. Ja, det er et moralsk valg. I denne delikate saken viser i det minste regjeringen at den holder næringslivets fane høyt.

Men hvem taper egentlig på Kinas kalde skulder?

Ikke norske oppdrettere. Norges eksport av laks til Kina er opp 33 prosent så langt i år, ifølge Norges Sjømatråd. I tillegg kommer fisk til Kina via transittlandet Vietnam. Oppdretterne har nok med å telle penger i år.

Taperen er kinesiske forbrukere. I 2012 måtte de nøye seg med skarve 70 gram laksesushi per hode. Det blir neppe veldig mye mer i år.