Pragmatiske politikere

391

Alta-ordfører Laila Davidsen var krystallklar tidligere i vinter, da hun ikke ville ha mer lakseoppdrett til kommunen. Etter at Grieg Seafood, Cermaq og Norway Royal Salmon nå åpner for et kombinert storslakteri, har pipen fått en annen låt.

I slutten av januar kom meldingen fra Alta. Kommunestyret ville ikke ha mer lakseoppdrett.

– Vi får for lite igjen og at risikoen er for stor, sa ordfører Laila Davidsen (H) til VG.

– Vi opplever at vi får for lite igjen av vår satsning på oppdrett. Det dreier seg samlet om rundt 200 jobber, men ulempene med lakserømming og lus er så stor, at vi ikke ønsker ny oppdrettslaksvirksomhet i fremtiden, sia Laila Davidsen til VG.

Disse ordene har naturligvis Grieg Seafoods regiondirektør i Finnmark, Håkon Volden, merket seg når han nå går inn i siste fase i planleggingen av et nytt lakseslakteri.

– Alta er ikke eneste alternativet. Vi jobber også opp mot andre kommuner, men Alta har en del fortrinn ikke andre har. Samtidig er det utfordringer knyttet til et etablering også i Alta, sier Volden til Altaposten.

Grieg har i flere år utredet planene om et nytt slakteri som skal erstatte dagens slakteri på Simanes like utenfor Alta sentrum.

– For Alta kommune er det bred politisk enighet om at vi ønsker denne etableringen. Det er snakk om veldig, veldig mange arbeidsplasser av ulik type. Både kompetansen og ringvirkningene vil bli svært viktig for Alta, og det sier seg selv at etableringen har høy prioritet, sier ordfører Laila Davidsen til Altaposten.

Avisen har flere velinformerte kilder, både i administrasjonen og blant politikerne, som forteller at slakteriplanene er svært konkrete for en etablering på Langnes utenfor Talvik.

– Med den nye E6-en blir også kjøretid til Alta sentrum innenfor kravet fra etablererne. Det vil være god margin i forhold til en maksimal pendletid på 30 til 35 minutter, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Grieg-direktør Volden medgir at Langnes er et godt alternativ.

Grieg Seafood skal nå ha invitert med seg Norway Royal  Salmon (NRS) og Cermaq i etableringen. Begge har respondert svært positivt på invitasjonen, etter hva Altaposten vet.