Mer enn dobbelt så dyrt

423

Det lukkede stålanlegget FLO vil koste 2,5 ganger mer enn et tradisjonelt oppdrettsanlegg. Det mener Sparebanken Vest er for dyrt til å kunne finansiere.

FLO Marine er ett av mange selskaper som er med i kampen om kontrakter for nye grønne konsesjoner. Det lukkede stålanlegget ventes å være i pilotdrift hos Steinvik Fiskefarm til høsten, skriver Firdaposten. Men det gjenstår å se om det blir bedriftsøkonomisk forsvarlig å drive anlegget.

– Det må bli konkurransedyktig mot tradisjonelle åpne anlegg, ellers blir det ikke tatt i bruk, sier bedriftsrådgiver Kjell Gunnar Lilleøren i Sparebanken Vest til Firdaposten.

Lilleørens kalkyle sier at et fullskala FLO-anlegg vil bli 2,5 ganger så dyrt å investere i som tradisjonell teknologi. Forsikringen vil ligge på det doble. Sum kostnader per kilo fisk kan imidlertid bli ganske likt.

– Per i dag er det ikke vilje til å finansiere et fullskala FLO-anlegg. Dessuten veit vi ikke hvor lang levetid denne uprøvde teknologien kan ha, sier Lilleøren til Firdaposten.