Frykter konkursras i foredling

627

Mens oppdretterne gnir seg i hendene over høye priser, er situasjonen stikk motsatt i foredlingsleddet. – Det vil jo etter hvert regulere seg selv; enten i form av en massekonkurs eller at de som ikke er integrert blir utradert, sier daglig leder Per Magne Grøndahl i foredlingsbedriften Norsk Sjømat.

På menyen til foredlingsselskapet Norsk Sjømat står både røykt og gravet laks, samt fileter og porsjonspakket laks. Norsk Sjømat ble etablert i 1996 i alpinbygden Stranda på Sunnmøre. Med dagens høye råstoffpriser på laks, er situasjonen svært krevende.

– Vi må jo bare forholde oss til de prisene som er i markedet. Og de prisene er jo altfor høye. Foredlingsindustrien taper jo enormt med penger på dette. Det er vanskelig å få opp prisen i ferdigvaremarkedet. Det er omtrent umulig, sier Per Magne Grøndahl til iLaks.

– Det vil jo etter hvert regulere seg selv; enten i form av en massekonkurs eller at de som ikke er integrert blir utradert. De som ikke har oppdrett får det veldig vanskelig, sier han. Norsk Sjømat  har idag en konsesjon for oppdrett av laks. Det gir ikke mye råstoff til å opprettholde produksjonen med.

– Det skal utdeles nye konsesjoner. Nå har regjeringen holdt igjen og holdt igjen. Men nå er det grunn til å håpe på nye konsesjoner, sier han, og legger ikke skjul på hvem han mener bør få konsesjoner: – Det er jo i industrien arbeidsplassene er – det er for faen ikke på et oppdrettsanlegg! Jeg håper politikerne våkner, sier han.

På spørsmål om han tror dette vil endre seg etter valget i september, svarer han. – Det vet jeg ikke.

– Problem nummer to er at de aller fleste eksportører sliter med å få inn penger. På de prisene som er i dag, så får røykerier i Polen, Frankrike, Russland, eller hvor det er, ikke inn penger. De har betalingstider på 120 dager og noen betaler på 160 dager.

– Her er masse folk som sliter nå. Det ikke hjelp med lave kostnader når det er så stor mismatch mellom pris til oppdretter og pris ut i butikk. Vi får se hvor lenge det holder, sier Grøndahl.

Foredlingsindustrien blør. Etter det iLaks har grunn til å tro, er det mange som taper syv-åtte kroner på råstoff eller 15-20 kroner i tap på ferdigvarer per kilo laks.

– Store oppdrettere subsidierer foredling med oppdrett. Det er vanvittig med den politikken som Arbeiderpartiet fører. Sånn har det vært i mange år. Hvis de ikke våkner opp og ser det, så har vi et problem. Da har vi to valg; enten flytte ut av landet eller legge ned. Det er flere bedrifter som oss som har vurdert det, og vurderer det enda, sier Grøndahl.