Lunkent vann dreper lakselus

861

Varmt vann dreper lus, men ikke fisk. Dermed kan det bli en ny måte å bli kvitt lakselus på, skriver Sysla.no.

HAVBRUK 23.04.2014  Av Camilla Aadland

Ocea har prøvd ut sin avlusningsmetode i Chile i et par år, og har nå rettet blikket mot Norge. Her er Bremnes Seashore første oppdretter som skal prøve ut avlusningsmetoden, som rett og slett foregår ved hjelp av lunkent vann.

– På grunn av den store overflaten lakselusen har, skal det lite til før kroppen blir varmet opp. Når fisken går gjennom et bad med lunkent vann, påvirker ikke det fisken. Men lusen dør i løpet av et halvt minutt, forteller daglig leder Karl Petter Myklebust i Ocea til Sysla.no.

En tilfeldighet

Metoden er ikke ny, men Ocea, som har hovedkontor i Bergen, er de første som jobber med dette i stor skala.

– Det var helt tilfeldig at vi oppdaget det. Vi skulle gjøre tester på noe annet, og da vi gjorde rent kar med varmt vann, så vi at lusen døde raskt, sier Myklebust om metoden, som Ocea har patentert.

Avlusningsmetoden, som har fått navnet Thermolicer, ble først testet ut i Norge. For to år siden ble testingen flyttet til Chile.

– Ocea har virksomhet både i Norge og Chile. Siden lusesituasjonen har vært en større utfordring der, var det naturlig for oss å flytte dit. Nå har vi fått kjørt gode tester over lengre tid der, og opplever at det har vært en etterspørsel etter å få den tilbake til Norge. Her trengs det alternativer til kjemikalier, sier Myklebust.

– Ingen resistensproblemer

Sammen med Bremnes Seashore skal Ocea videreutvikle metoden, tilpasset norske forhold.

– Her er det større fiskekvantum. Anleggene er større, så vi må tilpasse, slik at vi kan behandle større mengde fisk på kort tid.

– Blir man kvitt all lusen med metoden?

– Metoden gir lav dødelighet og god effekt. Dessuten får man ingen resistensproblemer, som er ulempen med en del av de andre løsningene.

Viktig avtale

Han sier avtalen med Bremnes var svært viktig for Ocea.

– Det er første selskapet vi inngår tett samarbeid med i Norge, og danner grunnlaget for videre satsning fremover, sier han.

Geir Magne Knutsen, oppdrettssjef i Bremnes Seashore, sier selskapet har stor tro på metoden.

– Vi velger å være tidlig ute for å sikre oss at vi har redskap i verktøykassen som fungerer. Resistens er et økende problem, og vi er nødt til å være med på utviklingen av fremtidens metoder mot lus, sier han i en pressemelding.

Fra høsten vil Bremnes bruke Ocea Thermolicer når de må aktivt inn og behandle fisken.

– Vi har sett resultatene for avlusinger gjort i Chile og de lover meget godt. Samtidig er det viktig for oss at metoden ikke bruker noen form for medikamenter eller på annen måte kan bidra til å skade miljøet i fjordene våre, sier han.

Unngår legemidler

Veterinærinstituttet skal være med og dokumentere metoden.

– Vi har inngått et samarbeid med Ocea fordi vi synes dette ser veldig interessant ut, og har potensial til å bli et nytt virkemiddel mot lakselus, sier Randi Nygaard Grøntvedt, som forsker på fiskehelse hos Veterinærinstituttet.

Instituttet skal dokumentere effekten avlusningsmetoden har, og hvordan velferden til fisken blir ivaretatt.

– Jobben har ikke begynt, men det vi har sett av resultatene de har lagt frem, ser veldig lovende ut, sier Grøntveit til Sysla.no.

Hun forteller at årsaken til at metoden virker, er at lakselusen har lavere toleranse mot temperert vann enn laksen.

– Det er en stor fordel at en unngår bruk av legemidler. Det er noe som trengs med dagens resistenssituasjon, sier hun.