– Storhetstid på laksen

730

Innkjøpssjef Ben Hustadnes i Aalesundfisk tror både Norge og Chile får problemer med å øke produksjonen av laks i år. – Som det ser ut nå, blir det høyt nivå på prisene, sier han.

Den globale produksjon av laks preges av stormaktene Norge og Chile, som tilsammen står for tre fjerdedeler av tilbudssiden. Begge land har sitt å stri med for å øke produksjonen.

– Chile får nok med ILA-problemene sine. Det kan en bare regne med. Og så har de vel også et lusproblem som er større enn her. Det er vanskeligere å bli kvitt luseproblemet der enn her.

– Det kommer nok en del fisk fra Chile som frossen, det tror jeg, men det blir vel ikke før enn på tidlig sommer. Samtidig vokser det godt i nærmarkedene til Chile også – de tar unna en del fisk, sier Hustadnes til iLaks.

Ben Hustadnes solgte sin første laks i 1989, og har vært ansatt i eksportfirmaet Aalesundfisk hele veien. Han har sett både høye topper og dype daler for lakseprisene i denne perioden. Hustadnes tror Chiles biologiske utfordringer kan være større enn det mange er klar over.

– Produksjonen i Chile bærer preg av dårlig tilvekst. Det de sier er ikke det samme som er reelt. Det har også vært mye oppblåst biomasse i Norge, når vi har hatt problemer. Derfor tror jeg ikke vi får se den produksjonen som mange tror i fra Chile, påpeker han.

Multiexport-sjef Jose Ramon Gutierrez spådde under NASF-konferansen i Bergen i mars at Chile ville produsere hele 522.000 tonn atlantisk laks i 2013. Det betyr en produksjonsøkning på rause 48 prosent fra fjoråret.

– Det har jeg ikke noe tro på, sier Hustadnes.

Også Norge har en del å stri med på produksjonen av laks.

– Det nye luseregimet kommer til å ta vekk mye produksjon. Alle som driver med oppdrett må forholde seg til det. Det blir spennende å se etter avlusningen. Det vil skape problem på tilvekstsiden. Det er ikke god dyrevelferd overfor oppdrettslaksen å ha så harde regimer, men sånn er det vel, sier Hustadnes.

– Det er vanskelig å opprettholde oppdrettsproduksjon og fôring med de reglene med lus. Det kan gjøre at produksjonen blir enda lavere.

– At den norske produksjonen vil henge etter, er det ikke tvil om, sier han, og viser særlig til den kalde vinteren. – Når vi får slike ekstraordinære vintre, sier det seg selv at det tar tid å få opp produksjonen. Lavere biomasse og blir hengene etter fremover våren. Det er vanskelig å ta det igjen. Temperaturene blir lave en stund enda, sier han og peker på at det tar lang tid å kjølne ned eller varme opp havet.

– Produksjonssyklus på laksen er vel 15 måneder eller noe sånt. Blir en hengende etter, er det vanskelig å ta det igjen. Det er alltid nok fisk i sjøen å slakte, men det går ut over antallet, og da blir det vanskeligere seinere på året.

– Som det ser ut nå, blir det høyt nivå på prisene. Så spørs det hva en definerer som høye priser da, men jeg ser på priser over 35 kroner som et høyt nivå. Det vil vi nok ha en stund fremover.

– Det er vanskelig å spå en pristopp. Mange blir fristet av høye priser nå, men slakter de nå, så blir det mindre seinere. En må bare forholde seg til den biomasse og produksjon som er. Er de tallene riktige, så blir det knapphet på fisk i ganske lang tid fremover. En vil løfte golvet i prisene for oppdretterne, det er ikke tvil i det. Det er ikke særlig realistisk med priser på 43, 44 eller 45 kroner på sikt, sier han, men skynder seg å legge til: – Selv om en stadig blir overrasket over laksepriser.

– Det er storhetstid på laksen nå. Det tar en stund før foredlerne får opp prisene sine. Det er det som er problemet til bransjen.