– Nær toppen nå

508

Prisbonanzaen for laks nærmer seg toppen. Det tror i hvert fall lakseeksportør Per Terje Pettersen.   – Jo høyere priser det er, jo lengre tid tar det få det solgt, sier han.

– Nå er det jo veldig høye priser, men vi merker at jo høyere priser det er, jo lengre tid tar det få det solgt. Spør du meg, når det gjelder det pristoppmessige, så er vi der nå, sier salgssjef Per Terje Pettersen i trondheimseksportøren Gaia Seafood til iLaks. Han viser til at han idag handler laks til 43 kroner kiloet.

Han tror prisene vil falle tilbake i takt med styrket tilvekst i mærene langs kysten.

– Jeg tror vi snakker om høye priser, hele næringen snakker om 40 kroner pluss, men jeg tror ikke det. Jeg tror vi får priser mellom 30 og 35 kroner i andre halvår. I sommer får vi bra sjøtemperaturer, vi har bra med individer i sjøen, og får MTB-problematikk i løpet av sommeren og tidlig høst, sier han, og viser til at høy tilvekst gjør at oppdretterne tvinges til å ta ut mer fisk for å holde seg innen MTB (Maksimal Tillatt Biomass – red. anm.).

Samtidig er det ikke tvil om at høye priser gir en nedkjøling av etterspørselssiden. Det bekrefter Pettersen.

– Det som drar volum nå er røykeriene. Ferskmarkedet er lusent altså. Rett og slett, sier han, men innrømmer: – Nå går det jo volum, lell.

Videre vekst i oppdrettsproduksjonen, nasjonalt og internasjonalt, er i stor grad et politisk spørsmål i Norge.

– Det er fort gjort å endre rammevilkårene i Norge hvis en ønsker det, sier Pettersen, og viser til endring av MTB eller å trykke nye konsesjoner. – Nye konsesjoner vil ikke få noen stor betydning i det året her i hvert fall.

Mens Pettersen er eksportør, og lever av sin margin mellom kjøp og salg av laks, er det andre som har større fordeler av de høye lakseprisene – oppdretterne. En av disse er Ulf Ellingsen som er daglig leder i oppdrettsbedriften Ellingsen Seafood på Skrova i Lofoten.

– Vet du hva jeg sier: Jo høyere det går, jo raskere går det ned igjen, sier Ulf Ellingsen. iLaks treffer han på et dårlig tidspunkt, og han har ikke anledning til å snakke særlig lenge i telefonen. Han sitter nemlig, symptomatisk nok, i en golfbil på Gran Canaria.