Nå skal oppdrettere få svar på hva som gikk galt

570

Et nytt verktøy skal analysere livsløpet til oppdrettsfisken fra settefisk til slakt. Gjennom det skal oppdretterne få svar på hva som gikk galt, men også hva som skjer når alt går bra.

Sysla.no HAVBRUK 14.04.2014  Av Camilla Aadland

Foreløpig jobber forskere i fem land med å utvikle dataverktøyet, som har fått navnet FindIT.

Planen er at data oppdretterne allerede samler inn i dag skal kunne overføres bare med å trykke på en knapp.

– Dermed får oppdrettere se egne data, samtidig som de får verktøy til å analysere data i nåtid og bakover i tid. De vil også kunne analysere utfall hvis de gjør ulike endringer. I tillegg får de innsyn i det totale datamaterialet, og kan se hva andre gjør, men selvsagt uten å kjenne identiteten til dataene, sier seniorforsker Grete Bæverfjord i Nofima til Sysla.no.

Startet med deformitet

Denne typen deling av data og åpning for analyse er knapt gjort på biologisk produksjon tidligere.

Det belgiske IT-selskapet, Pepite, som har utviklet FindIT, har jobbet mye mot prosessindustrien, med store kompliserte operasjoner, men ikke med matproduksjon.

– Dette prosjektet startet med at vi ville finne biologiske årsaker til deformitet hos oppdrettsfisk. Det var starten på å involvere seg i biologisk produksjon i det hele tatt for dem, sier seniorforskeren.

Både bakover og fremover

Selv har hun jobbet mye med deformitet hos fisk, og har oppdaget at det er vanskelig å finne data som kan gi svar. Det nye verktøyet tar utgangspunkt i settefiskfasen.

– I dag sitter mye av kunnskapen i hodene til dem som for tiden jobber på hvert enkelt anlegg, mens datagrunnlaget er gjemt i filer og ringpermer som ingen bruker. Etter hvert som produksjonen oppskaleres er det umulig å holde oversikt uten å ha gode verktøy. Vi jakter etter varig kunnskap som kan generes utfra dataene som allerede registreres på anleggene, sier Bæverfjord til Nofima.no.

Hun mener det er flere fordeler ved å lagre og dele data på denne måten.

– Vi bruker altfor mye tid på å prøve å analysere hendelser der ting har gått galt, men vi bruker for lite tid på å finne ut hva som skjedde når alt gikk bra. Slagordet til datafirmaet Pepite, er at dette verktøyet lærer deg å analysere fortiden, styre nåtiden og forutsi fremtiden.

I gang med pilot

En pilot er utviklet, og et kommersielt tilgjengelig lisensbasert system skal være på markedet om to år.

Tre norske settefiskanlegg hos Lerøy og Bolaks er med i pilotfasen. Etter påske får de besøk av en av utviklerne, som skal være med og tilpasse datafangsten slik at verktøyet blir enklest mulig å bruke.

– Vi merker at mange synes ideen er god, og at de har savnet noe tilsvarende, sier Bæverfjord.

Verktøyet skal gi en helt ny oversikt over hva som egentlig foregår i settefiskproduksjonen, både innen tilvekst, overleving, normal utvikling og hvordan resultatet på slakt ble.

– I stedet for å synse, kan du vite, sier forskeren.

– Kan være interessant

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening kjenner ikke til det nye dataverktøyet.

– Generelt sett er oppdretterne opptatt av god produktivitet, og det er det de beste helseforholdene, miljøforholdene og den beste ernæringen for laksen som gir. I hele kjeden fra produsenter av fôr og settefisk til matfisk er fokuset på at produktiviteten skal være god, og svinnet lavest mulig. Det er derfor godt mulig det vil være interessant å sammenligne seg med andre lakseprodusenter, som en slags benchmarking, sier Kvistad.