I krangel om ytringer

421

Vaksinekonkurrentene Pharmaq og MSD Animal Health er i tottene på hverandre. Pharmaq klaget nylig inn MSD for Legemiddelindustrien for udokumenterte negative påstander om PHARMAQs ALPHA JECT micro 6 og tendensiøs og misvisende bruk av salgsstatistikk. Nå er dommen falt.

Overhallaselskapet Pharmaq har klaget inn konkurrenten MSD i etterkant av at representanter fra sistnevnte hadde uttalt seg i bransjepressen om utviklingen i markedet for fiskevaksiner. I sin klage hevdet Pharmaq at MSD fremfører udokumenterte negative påstander om PHARMAQs ALPHA JECT micro 6 og tendensiøs og misvisende bruk av salgsstatistikk.  

Saken er behandlet av Dnlf og LMIs Råd for legemiddelinformasjon, i møte M087
3. mars. Rådet mener at det i utgangspunktet er rom for uttalelser til pressen som opererer innen redaktørplakatens bestemmelser, herunder tilsvarsretten. Rådets mandat er begrenset til uttalelser som faller inn under reklamebestemmelsene. Vanlig ytringsfrihet gjelder også for legemiddelfirmaer. Rådet mener derfor at denne saken ikke faller inn under Rådets myndighetsområde.

Firmaene må imidlertid være sitt ansvar bevisst og ikke komme med feilaktige eller nedsettende informasjon om konkurrenter. Uttalelser til pressen skal også være av informerende og ikke av reklamerende art. I tilfeller hvor firmaene har kommet med feilaktig eller særlig reklamerende informasjon vil Rådet likevel kunne komme til at markedsføringsreglene får anvendelse. Rådet kan ikke se at de aktuelle tilfeller foreligger slike forhold som gjør at Regler for markedsføring av veterinærmedisinske legemidler får anvendelse.

Klager gis ikke medhold. MSD Animal Health ilegges ikke gebyr. Det ilegges ikke klagegebyr.