En slange mellom oppdrettstanken og drivhuset sørger for at forurensingen fra fisk gir liv til urter og planter.
Selskapet AqVisor i Stavanger er involvert i flere nasjonale og internasjonale prosjekter som utvikler nye teknologier og sjømatprodukter. Selskapet har blant annet designet Norges første forskningsanlegg for aquaponics.
– Anlegget er nå igangsatt av Bioforsk Landvik og NIVA i Grimstad hvor AqVisor har det operative ansvaret, sier daglig leder Asbjørn Drengstig til Sysla.no.
I tillegg er den norske aquaponicsgruppen engasjert i flere europeiske prosjekter og samarbeider med produsenter og forskningsinstitusjoner i Danmark, Island og Spania.
Aquaponics kombinerer landbasert akvakultur med resirkulering av vann og planteproduksjon i vannkultur uten bruk av jord (hydroponic) i ett og samme system. Denne produksjonsformen får stadig mer oppmerksomhet internasjonalt, men Drengstig sier det foreløpig er etablert få kommersielle anlegg.
– De anleggene som eksisterer er relativt små, og produserer for lokale nisjemarkeder. Selv om aquaponics er mulig både i saltvann og ferskvann, er det i dag mest vanlig å kombinere fiskeoppdrett i ferskvann med grønnsaks- og urteproduksjon i tradisjonelle drivhus, sier han.
Drengstig mener aquaponics representerer framtidens matproduksjon, og ramser opp en rekke fordeler:
- Avfall fra fiskeoppdrett gir næring til planteproduksjon.
- Redusert forbruk vann og energi.
- Aquaponics kan etableres nesten hvor som helst, også i liten skala.
- Øker mangfoldet i produksjonsmetoder og produkter som gir merinntekt for produsent og økt tilbud til forbruker.
- Lokal produksjon av mat gir tilgang på frisk, nyhøstet og sunn mat som er trygt produsert.
- Ingen avrenning fra landbruk og ingen utslipp fra oppdrett.
Drengstig sier at i det videre arbeidet blir det viktig å avdekke faktorer og design som skal sikre god lønnsomhet i små og store kommersielle anlegg.