Dyrker mat med fiskeavfall

729

En slange mellom oppdrettstanken og drivhuset sørger for at forurensingen fra fisk gir liv til urter og planter.

HAVBRUK 11.04.2014  Av Lars Petter Einarsson

Selskapet AqVisor i Stavanger er involvert i flere nasjonale og internasjonale prosjekter som utvikler  nye teknologier og sjømatprodukter. Selskapet har blant annet designet Norges første forskningsanlegg for aquaponics.

– Anlegget er nå igangsatt av Bioforsk Landvik og NIVA i Grimstad hvor AqVisor har det operative ansvaret, sier daglig leder Asbjørn Drengstig til Sysla.no.

I tillegg er den norske aquaponicsgruppen engasjert i flere europeiske prosjekter og samarbeider med produsenter og forskningsinstitusjoner i Danmark, Island og Spania.

Aquaponics kombinerer landbasert akvakultur med resirkulering av vann og planteproduksjon i vannkultur uten bruk av jord (hydroponic) i ett og samme system. Denne produksjonsformen får stadig mer oppmerksomhet internasjonalt, men Drengstig sier det foreløpig er etablert få kommersielle anlegg.

– De anleggene som eksisterer er relativt små, og produserer for lokale nisjemarkeder. Selv om aquaponics er mulig både i saltvann og ferskvann, er det i dag mest vanlig å kombinere fiskeoppdrett i ferskvann med grønnsaks- og urteproduksjon i tradisjonelle drivhus, sier han.

Drengstig mener aquaponics representerer framtidens matproduksjon, og ramser opp en rekke fordeler:

  • Avfall fra fiskeoppdrett gir næring til planteproduksjon.
  • Redusert forbruk vann og energi.
  • Aquaponics kan etableres nesten hvor som helst, også i liten skala.
  • Øker mangfoldet i produksjonsmetoder og produkter som gir merinntekt for produsent og økt tilbud til forbruker.
  • Lokal produksjon av mat gir tilgang på frisk, nyhøstet og sunn mat som er trygt produsert.
  • Ingen avrenning fra landbruk og ingen utslipp fra oppdrett.

Drengstig sier at i det videre arbeidet blir det viktig  å avdekke faktorer og  design som skal sikre god lønnsomhet i små og store kommersielle anlegg.