Fråtser i fiskemel?

869

Oppdrett av laksefisk får mye pepper for å sluke unna verdens fiskemelproduksjon og tømme havene for fisk. Men hvor mye fiskemel bruker egentlig bransjen?

Bærekraftbegrepet knyttet til fiskeoppdrett er her hjemme svært ofte begrenset til en diskusjon rundt lakselus og rømming. Innimellom streifer diskusjonen innom mattrygghet og forbruk av villfisk til oppdrett. Påstandene om at norsk oppdrettsnæring tømmer havet for fisk er da hyppig brukt av dets motstandere.

Men stemmer det?

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Under en debatt i regi av Miljøpartiet De Grønne på Litteraturhuset i Bergen denne uken hevdet SalmonCameras Rune Jensen, foran et måpende publikum, at lakseoppdrett konsumerer mellom 50 og 60 prosent av verdens fiskemelproduksjon.

De siste ti år har verdensproduksjonen av fiskemel lagt mellom fem og seks millioner tonn. Trenden har vært fallende, ettersom de store fiskemelprodusentene i Peru og Chile ser at de får vesentlig mer betalt for å selge sin anchovetas hel, til menneskekonsum, fremfor å male den opp til mel og olje. Fiskere er kremmere – også i Latin-Amerika.

Men hvem konsumerer fiskemelet?

Ifølge IFFO kjøpte Kina 46 prosent av verdens fiskemel i 2009. Tar en med nabolandene Taiwan og Japan, endte 58 prosent av verdens fiskemel opp i disse tre landene. Europas fiskemelimport går som regel gjennom tyske råvaremeglere. Tyskland var Europas klart største kjøper av fiskemel med ni prosent av totalen.

Kina dominerer altså markedet for fiskemel – i likhet med en lang rekke av verdens råvaremarkeder. Men hva brukes melet til?

Det sies at folk flest bor i Kina, og fiskeoppdrett flest er også i Kina. Midtens Rike er verdens desidert største oppdrettsnasjon. Kina oppdretter en lang rekke fiskearter og skalldyr. Tilapia, karpe, ål, reker, catfish. Oppdrettsål slukte eksempelvis unna dobbelt så mye fiskemel som laksefisk det året.

Men den klart største konsumenten av fiskemel er ikke fisk. Det er gris. Kinesiske griser sto bak en tredjedel av verdens fiskemelkonsum i 2009, ifølge IFFO.

Det er kamp om proteinkildene, noe som har presset opp prisene for både fiskemel og vegetabilske substitutter det siste tiåret. Soya har passert fiskemel, og er nå den viktigste enkeltingrediens i laksedietten. Ettersom laksen spiser stadig mindre fiskemel, er det såkalte fish-in-fish-out-forholdet redusert vesentlig de siste årene. Ifølge verdens største fiskefôrprodusent,  Skretting, går det med 2,02 kilo villfisk per kilo oppdrettslaks.