Ser ikke skyer i horisonten

365

Oppdrettsaksjene er inne i en impulsløs periode på børsen, og tvilen har begynt å melde seg i deler av analytikerkorpset. Men Pareto-analytiker Henning Lund bevarer optimismen: – Vi fortsetter på å lete etter betydelig tilbudsvekst på lengre sikt, men vi kan fortsatt ikke finne den.

Lund er morges ut med en grundig preview-rapport i forkant av resultatene for årets første kvartal. Han er fast i troen på vegne av lakseaksjene på Oslo Børs.

– Vi tror at markedet vil se gjennom en sesongmessig nedtur i Q2/Q3, og vi forventer at 2015
konsensus vil bli oppgradert i samme periode. Vi forutsetter en langsiktig EBIT på 7 kroner per kg, og nord for 10 kroner de neste årene, men vi finner bare EBIT/kg på NOK 5,5 i den nåværende prisingen, skriver Lund.

Det er særlig to land som driver veksten i verdens lakseproduksjon: Norge og Chile.

– Vi tror fortsatt på en tilbudsvekst på fem prosent i Norge i 2015, men hvis ikke vårutsettet av smolt i Norge øker, må vi senke våre tilbudsestimater og trolig øke vår 2015e lakseprisforutsetning. Det er en viss usikkerhet om veksten i Chile, men siden smoltutsettet i 2013 var lavere enn 2012, og smoltutsettet synes å fortsette ved lav vekst (hvis noen) i 2014, kan potensiell vekst fra Chile kan bare komme fra en yield-forbedring. En yield-forbedring på ti prosent i Chile øker den globale veksten med to prosent, skriver han videre.

Lund fremhever særlig to aksjer som sine favoritter. Det er de to største lakseprodusentene globalt: Marine Harvest og Lerøy Seafood Group.

– Vi finner premien i MHG å være lavere enn vanlig, samtidig som driften forbedres – også relativt til sammenlignbare selskaper. For LSG forventer vi fortsatt verdiskaping gjennom hele verdikjeden.