– Simulerer en lukket elv

613

Oppdrettsfisk som svømmer i en elv ute i havet. Det er ideen bak oppdrettsanlegget til gründerselskapet Preline Fishfarming System, skriver Sysla.no.

HAVBRUK 10.04.2014  Av Camilla Aadland

– Vi simulerer en lukket elv. I vårt anlegg henter vi vann fra 30 meter dyp, mens en propell lager strøm i vannet. Dermed svømmer fisken motstrøms i store rør, forteller Rune Maabø.

Han startet Preline Fishfarming System for 14 år siden. Nå holder selskapet på å bygge sitt første fullskala anlegg. Det skal prøves ut på et oppdrettsanlegg i Samnanger.

Røret fisken skal svømme i, er 15 meter bredt, 8 meter høyt og rommer 2000 kubikk.

Oppdager sykdom

Produksjonen av anlegget skjer i Bamble, og rørene skal være ferdig i løpet av høsten.

– Fisken jobber motstrøms, det er den største forskjellen på oss og våre konkurrenter, sier Maabø.

Han mener det gir flere fordeler: Blant annet vil sykdom oppdages raskere enn i tradisjonelle merder.

– Hvis du har 100.000 fisk i en merd, og noen få får influensa, skal det litt til å oppdage. Hos oss vil syk fisk havne bak de andre, og kan plukkes ut, sier han.

Testet i Hardanger

Systemet han har utviklet har vært testet ut hos Lingalaks i Strandebarm i noen år, men da i liten skala.

– Fisken vokste fortere enn i vanlige merder. Den ble litt kortere, men mer kraftig over ryggen. Dødeligheten var på fire prosent, som er bra sammenlignet med vanlige anlegg, sier Maabø.

Fisken som svømmer i rørene, får fôr gjennom luker. Avfall fanges opp i slamfeller, og anlegget skal være fritt for lakselus og ytre forurensning.

Nytt anlegg for smolt

I første omgang skal smolt ved settefiskanlegget i Samnanger testes i tanken som nå bygges. Der skal den vokse fra den er 100 gram til den er 1 kilo.

Anlegget som bygges nå kan ta 150.000 fisk.

– Fungerte bra

Lingafisk i Strandebarm har testet rørene til Preline. I tillegg er de med i et forskningsprosjekt som utvikler en ny type lukket oppdrettsanlegg.

– Jeg tror lukkede anlegg har en fremtid for deler av produksjonen. Men jeg er litt skeptisk til å ha hele produksjonen i lukkede anlegg. Vi bør kunne bruke det friske vannet vi har til noe produksjon, sier Erlend Haugarvoll i Lingafisk til Sysla.no.

Han sier testingen av Preline sitt system fungerte bra, men understreker at det var i svært liten skala.

– Fisken var der og vokste. Det var et system som var forholdsvis enkelt i de dimensjoner. Men det må oppskaleres nokså kraftig, og da må det lages større og mer robuste anlegg, som også tåler vind og vær, sier Haugarvoll.

 Teknologiske utfordringer

Rundt 1000 fisk svømte i anlegget i Hardanger, mens de vanlige merdene til Lingafisk tar rundt 100.000 fisk.

– Med store systemer blir det mer avansert, og andre typer teknologiske utfordringer, sier Haugarvoll.

Oppdretteren tror det kan være positivt for fiskehelsen å ha liten fisk i lukkede anlegg, og at det på sikt kan være økonomi i det.

– Det er dyrt å etablere slike anlegg, men hvis en får mulighet til å produsere mer, vil det kunne dekke inn de økte investeringskostnadene, sier han.

En rekke andre aktører jobber også med å utvikle lukkede anlegg, blant annet Akva Design i Brønnøysund, Aquafarm Equipment i Haugesund og Ecomerden i Solund.