For mye villaks

515

Mens Nord-Atlanteren sliter med fallende fangster av atlantisk laks, er det nå så mye villaks i det nordlige Stillehavet at det truer sjøfuglbestanden. En del av forklaringen er klimaendringer og varmere hav.

Bestanden av pink, i Norge kalt pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha), utgjør en risiko for sjøfugl antyder en studie som ble utgitt på mandag, skriver National Geographic.

Sammen med andre typer laks har pink vokst i antall siden 70-tallet og hadde anslagsvis 640 millioner fisk for å gyte i elvene i Asia og Nord-Amerika i 2009. Dette er stimulert av stigende havtemperaturer i Beringhavet og nordlige Stillehavet som ansporet veksten av byttedyr til laks og sjøfugl.

Det er «et uvanlig tilfelle av altfor mange fisk i havet» heter det i rapporten. Studien, ledet av Alan Springer ved University of Alaska Fairbanks, fant at laksen forsyner seg av mat til sjøfugl – noe som ser ut til å redusere fuglenes antall.

– Svært lite er kjent om hvordan åpne havs økosystemer fungerer, og den tilsynelatende effekt på dem etter laks, vill og klekkeriprodusert, må virkelig vurderes, skriver Springer i en e-post . En betydelig andel av villaksen i Alaska stammer fra klekkerier.

Funnene peker på uventede bivirkninger på dyreliv fra klimaendringer, med uventede vinnere og tapere. Den nettopp utgitte Intergovernmental Panel on Climate Change rapporten (som ikke er relatert til den nye laksestudien) advarer, for eksempel, om at for varme hav truer torsk og tunfisk.

For å undersøke potensialet mat konkurranse mellom pink laks og andre marine liv har teamet fokusert på sjøfuglkolonier i Beringhavet og Aleutene. Disse er overvåket av forskere siden 1984, og koloniene er endret samtidig som antall pink økte.

Konkret knyttet teamet avl av sjøfugl til to års livssyklus av pink. Hvert år veksler laksen naturlig mellom høye og lave nivåer av overflod i sjøen. I lakserike år, fant teamet, at hekkesuksess for fugler som krykkje og lunde var betydelig mindre enn i de alternative årene. Noen arter la færre egg, opp til halvparten så mange som de gjorde tidligere, og eggene ble også klekket mye senere og færre av de unge overlevde. De berørte sjøfugl er arter som, i likhet med pink, har en altetende diett, med byttedyr alt fra dyreplankton til blekksprut og Atka makrell.