Reiste til Canada

707

Oppdrettstudent Rasmus Husby Larsen valgte en praksisjobb utenom det vanlige. Han jobbet i fem uker hos Marine Harvest i Canada. – Norge er en lek sammenlignet med Canada, sier han.  

Husby Karlsen fra Leka i Nord-Trøndelag studerer bachelor i havbruksdrift og ledelse ved Universitetet i Nordland. Han valgte i vår å ta en «internship» hos Marine Harvest på vestkysten av Canada.

– Det var meget interessant, synes jeg. Norsk oppdrettsnæring har idylliske forhold sett i forhold til hva kanadierne må stri med. Jeg vil si at det å være lakseoppdretter i Norge er en lek sammenlignet med Canada, sier Rasmus Husby Larsen i et intervju gjengitt på hjemmesiden til Universitetet i Nordland.
Husby Larsen sier at motstanden mot lakseoppdrett på Canada-kysten er godt organisert.
– Jeg synes metodene fra aktivistene var ganske militante. Mitt inntrykk er likevel at Marine Harvest Canada har et konstant miljøfokus som ansvarlige oppdrettere, og selskapet gir for eksempel økonomisk støtte til forkjempere for villaksen i Vancouver-regionen, sier Husby Larsen.
Det er ikke sjelden at sjøløver dukker opp ved oppdrettsanleggene i Canada.
Sjøløve inne i merdene (foto: Marine Harvest 
 Canada).
– Det kan bety store tap av fisk. Det ser ut som Marine Harvest møter denne utfordringen på en fin måte. Selskapet investerer for tiden store summer i såkalte «pred-nets», som er ei ekstra not som de har utenfor de opprinnelige nøtene. Disse ser ut til å holde predatorer som sjøløver, seler, otere og ender unna, men det øker kostnadene i driften, sier han.Ett av Marine Harvests oppdrettsanlegg i Vancouver-området.
(foto: Rasmus Husby Larsen). 
Rasmus Husby Larsen sier at det er kort vei mellom akademia og næringen på havbruksstudiet ved Universitetet i Nordland.
– Og siden jeg hadde noe erfaring som lakserøkter, fikk jeg jobbe både på kontor, i ferskvannsavdelingen og i saltvannsavdelingen hos Marine Harvest i de fem ukene jeg hadde praksisen min i Canada, sier Husby Larsen. Han er ferdig med bachelorutdanningen til sommeren, og har allerede fått seg jobb. 

– Jeg ble formelt ansatt hos Emilsen Fisk 1. april, og skal i tiden framover ha ansvaret for en helt ny lokalitet med 1,1 millioner laks, forteller han.