– Hvorfor er det ikke konsesjoner på hotell?

594

Hardangeroppdretter Gerhard Alsaker er lut lei at oppdrettsnæringen stemples som ikke bærekraftig. Bærekraften har aldri vært bedre, mener Alsaker, og tar til orde for å fjerne hele konsesjonssystemet. – Hvorfor er det ikke konsesjoner på hotell? spør han retorisk.

– Jeg synes det er trasigt at det ikke er anledning til å komme med kritiske innlegg på årsmøtet, sier Alsaker fra talerstolen på årsmøtet til FHL i Trondheim. Den frittalende tysnesbuen har imidlertid ingen planer å følge opp denne oppfordringen.

– Det er ikke stuereint å ikke starte sine innlegg med å si at oppdrettsnæringen sliter med lus og rømming. Jeg synes ikke det henger på greip! sier han.

Nå fyrer han seg opp.

– Jeg har holdt på med dette her i 30 år nå. Vi har aldri hatt så lav dødelighet, aldri hatt så lite lus, aldri hatt lavere forurensning under merdene og det har aldri vært så lite antibiotika. Samtidig har produksjonsvolumene blitt femdoblet.

– Det snakkes om bærekraft. Men hva er bærekraft? Alle har sin oppfatning av bærekraft. Jeg synes bærekraften er god, fastslår Alsaker.

Gerhard Alsaker mener en bør fjerne hele systemet med konsesjoner, og heller erstatte det med en tilsynslov. Han mener konsesjonssystemet er en etterlevning fra fiskeriindustrien.

– Hvorfor er det ikke konsesjoner på hotell? Hva hvis prisene steg på hotellrom, men det ikke var lov å bygge hotell for det ikke var ledige hotellkonsesjoner? sier han, og høster humring fra konferansesalen.

Han gir seg ikke med det: – Da måtte de dele ut 45 grønne hotellkonsesjoner. Flere av disse skulle være i Finnmark, der det ikke var hoteller. Når det ikke er hoteller der, så er det kanskje siden det ikke er behov for overnattinger der.

– Det finnes steder hvor det ikke er hotell. Hjemme hos oss, på Goddøysund, er det et hotell som gikk konkurs. Der er det en ledig hotellkonsesjon. Hvis en ville bygge hotell, må en søke hotelldirektoratet. Men en kan ikke flytte hotellkonsesjon fra Haugesund til Tysnes, for det er en annen region, sier han for å illustrere hva han og andre oppdrettere har å slite med.

– Det er så tullete. Folk ler seg jo skakk! Det er ingen grunn til at denne næringen skal være regulert på annen måte enn andre næringer.

Han viser til den siste tidens rekordpriser for matfiskkonsesjoner.

– Det er en god idé å gi en god pris for bedrifter som har noe å selge – men ikke for papir. Det bør holde med å skaffe seg løyve og ha utslippsbegrensninger. – En får mye hotell for det det koster å etablere en laksekonsesjon idag, avslutter Alsaker.