Chile-kutt øker prisene

413

Kontraktsprisene for frosne lakseporsjoner i europeisk detaljhandel har blitt presset betydelig opp i 2014, idet chilenske leverandører kutter radikalt i sine leveranser over Atlanteren.

Prisene for 2 × 125 grams porsjonspakninger har gått fra 2,89-2,99 euro i 2013, til 3,59-3,79 euro, skriver den britiske nettavisen Undercurrent News. Prisøkningen er heftig – i en prissensitiv sektor. En av flere årsaker til prisoppgangen i det europeiske frysemarkedet er det faktum at chilenske leverandører i stor grad har trukket seg ut.

– I fjor kom chilenske selskaper som Invertec og Blumar inn og vant noen kontrakter hos europeiske forhandlere, men i år har dette ikke skjedd, sier en industrikilde til avisen.

Kontraktene er i år i hovedsak blitt overtatt av mer kortreiste selskaper, som Marine Harvest, Bakkafrost og SalMar, alle vertikalt integrerte produsenter med utstrakt produksjon av frosne porsjoner. Foredlingsselskaper i Polen og de ​​baltiske statene, hvor den største av dem er Viciunai, har også tatt noen kontrakter.

– Størrelsen på markedet i Europa er vanskelig å vurdere, men Aldi og Lidl antas å være rundt 8.000 tonn, sier kilden til Undercurrent. – I fjor tror jeg chilenerne leverte rundt 2.000 tonn. I år vil jeg bli overrasket om de gjør halvparten, det kan være så lavt som 500 tonn. Det er bedre for chilenerne å selge fersk laks til Brasil, som gir dem raske penger og også en bedre pris, sier han.

Chile står allerede for 100 prosent av lakseimporten til Brasil som nådde 58.668 tonn fjor, ifølge Nordea Markets. Markedet har potensial til å snart nå 100.000 tonn, skriver investeringsbanken i en nylig utgitt rapport.

Økningen i prisene på frosne lakseporsjoner følger prisøkningen i røkelaks. Den tyske dagligvarekjempen Aldi har økt prisen for en 200 grams pakke med røkelaks over tre euro, noe som ble sett på som en psykologisk barriere for forbrukerkjøp. Aldi økte prisen for sin 200 grams pakke, sett på som en benchmark i markedet, fra 2,99 til 3,29 euro 2. januar.

– Etterspørselen etter røkelaks bremser ned og begynner å falle. Historisk, når prisen har gått over tre euro per pakke, har den en synlig effekt på etterspørselen, sier John-Paul McGinley, Chief Operating Officer for salg i Morpol, den største leverandøren til det tyske markedet, til Undercurrent.