Gjensidig avhengighet

519

Utenforlandet Norge er EUs største leverandør av sjømat. EU-minister Vidar Helgesen jobber iherdig hver dag for å styrke Norges interesser for markedsadgang, fri flyt av kapital og arbeidskraft.

Helgesen, statsråd for samordningen av EØS-saker og forholdet til EU, er den andre av regjeringens statsråder som entrer podiet under årets FHL årskonferanse på Rica Nidelven Hotel.

– Det er en utbredt oppfatning at fisk faller uten for EØS-avtalen. Det er en sannhet med store modifikasjoner, sier Helgesen.

Selv om fiskeriforvaltning ikke inngår i EØS-avtalen er handel av sjømatprodukter et tilbakevendende tema for Norges interesser i Brüssel.

– I tillegg er det viktig at vi har fri bevegelse av kapital, fri flyt av arbeidskraft, sier han, og peker på to av EUs fire friheter.

– Etter utvidelsen av EØS-området østover, er Norge blant de land som har tatt i mot mest arbeidsinnvandrere, sier Helgesen og nevner spesifikt de mange polakker og litaueres sentrale rolle i å holde i gang landets fiskeindustri.

– Det skal bo folk i husan, sier Helgesen, og slår et øyeblikk over på sin ellers særdeles godt kamuflerte Bodø-dialekt. – Disse menneskene er kommet hit fordi det finnes arbeidsmuligheter. Det er noe av poenget med den frie bevegelse. I bunnen ligger EØS-avtalens prinsipp om grunnleggende likebehandling, sier han.

– EU er vårt desidert viktigste eksportmarked. Over 20 prosent av EUs sjømatimport kommer fra Norge. Vi bidrar til sysselsetting, industri og produksjon – i tillegg til at forbrukerne får nyte sjømat. Fortsatt en del arter som møter tollsatser til EU. Regjeringen har en uttalt ambisjon om å forbedre markedsadgangen for sjømat til EU, avslutter Helgesen.