– Risiko er nøkkelen

845

Tidligere aksjeanalytiker Helge Moen har utviklet SalMar-gründer Gustav Witzøes holdingselskap Kverva til å bli et fyrtårn for profesjonelt eierskap innen sjømat. Moen peker særlig på å definere og eliminere risiko som sentrale punkter i strategien.

– Vår oppgave er å definere risiko, eliminere risiko og identifisére muligheter der kanskje ingen andre ser det, sier den tidligere First-analytiker Helge Moen. Han leder trondheimsbaserte Kverva, investeringsselskapet som er tuftet på Gustav Witzøes kontrollerende eierpost i SalMar.

På spørsmål om det er særlig risiko knyttet til investeringer i sjømat, svarer Moen: – Er det noe annet enn utfordringer her? Han og viser deretter til valuta, prissvingninger og reguleringer.

– Risiko er nøkkelen her, mener han.

Moen sier, kanskje ikke så overraskende, at det er inspirerende å ha Gustav Witzøe som sjef.

– Det er stor takhøyde, vi har vært veldig heldige, for vi har fått frie tøyler til å bygge opp Kverva, sier han, og fremhever SalMar-miljøets kunnskap og kompetanse som sentralt for å bygge opp investeringene.

– Det som trigget meg var det å kunne kombinere erfaringsbasert kunnskap fra SalMar med en analytisk basert tilnærming.

Kverva-eier og SalMar-gründer Gustav Witzøe kvitterer for rosen.

– For det første har de ansatte i Kverva bygget opp et fantastisk selskap. Et selskap som er i front på den hele den maritime sektoren. Tilbake i 2007, da SalMar skulle på børs, så vi at eierskapet ble utfordret. Det som tidligere hadde vært eid 100 prosent ville nå få nye eiere, og det stilte krav til et mer profesjonelt eierskap. Det var noe av begrunnelsen til etableringen av Kverva, sier Witzøe.

– SalMar har vokst med 22 prosent årlig siden 1991. Når en begynner å vokse på et annet nivå, så stiller det krav for eierskapet, poengterer Witzøe. – Det er viktig å ha kunnskap om kapitalen. Det er viktig for oss, ikke minst siden dette er et syklisk og biologisk eierskap. Det fordrer en annet type eierskap enn før, sier han. Witzøe sier at Kverva har evigheten som perspektiv for eierskapet i SalMar.

– Da jeg reiste fra Frøya idag, var det stille hav, anlegg med mye laks og båter med laks på vei mot slakteriet. Det er fint – og bedre enn å ligge på stranden, sier han – uten å levne et fnugg av tvil av at han mener det.

Witzøe og SalMar har nå startet arbeidet med å flytte oppdrettsvirksomheten til havs. I fremtiden ønsker de å oppdrette laks offshore.

– Den største utfordringen vår er at vi må produsere på laksens betingelser og ikke på utstyrets begrensninger, sier Witzøe.