Markedet overrasker – igjen

452

Lakseprisen har holdt seg 19 uker på rad over 40 kroner kiloet. En vinter med internasjonal uro har ikke preget prisdannelsen. Hvis noen markeder faller fra, kommer nye fort til.

Det er etterhvert blitt noe av en klisjé, men markedet for laks, etterspørselsidens evne til å sluke unna volumer til gode priser, holder seg uforskammet sterkt. Spotprisene har etablert seg over 40 kroner kiloet i 19 uker på rad. Det nærmer seg et halvt år.

Selv om spotprisen for 2014 nå har blitt «tatt igjen» av 2011 og 2010, er det ikke til å komme fra at første kvartal 2014 er i en egen liga med tanke på oppnådd pris i moderne laksehistorie.

mars

Dette skjer samtidig som et av de aller viktigste markedene for laks, Russland, har hisset på seg verdenssamfunnet ved å annektere Krim. Dette har i sin tur rammet både russisk og ukrainsk valuta, kredittforsikring og betalingsevne for laksen, men også gitt bekymringer med tanke på de av EU og USA varslede økonomiske sanksjoner mot Russland.

Det er ganske illustrerende at laks er den av alle industrisektorer på Oslo Børs som er blitt hardest rammet av urolighetene i Ukraina. Men samtidig har lakseprisen holdt seg både forbausende stabil og høy.

For næringen er global. Laksen selges over hele kloden. Når Russland og Ukraina kutter ned på sine på laksekjøp, står andre klare til å ta over. Land som Storbritannia, Tyskland, Nederland, Italia, Vietnam, Kina, Estland, Tsjekkia, Quatar og Bahrain har alle økt sin import av norsk laks i år, viser eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd.