– Vi når ikke opp

385

Ifølge NRK skal bydere nå være villige til å gi opp mot 70 millioner kroner per konsesjon i den lukkede budrunden for 15 grønne konsesjoner. Oppdretter Inge Kristoffersen mener de små oppdretterne ikke har sjans til å konkurrere med de store og børsnoterte.

Norske oppdrettsselskaper har så sterk tro på framtida at de er villig til å slette alle rekorder for hvor mye en oppdrettskonsesjon er verd. I en lukket budprosess der 15 såkalt grønne konsesjoner skal auksjoneres ut, har konsesjonsprisen ifølge informert hold i næringen nådd rekordhøye 70 millioner kroner.

Forrige rekord var da Morpol betalte 60 millioner kroner for hver av konsesjonene til Jøkelfjord Laks i Nord-Troms, melder NRK. Til sammenligning var konsesjonsprisen i i 2003 ti millioner kroner.

Norsk oppdrett har utviklet seg fra å drive private forsøk i 1970 til storindustri i dag, der de store selskapene som Marine Harvest, Lerøy, Sal Mar, Grieg Seafood. Cermaq sloss om de nye konsesjonene.

– Små oppdrettere som eier opp til ti konsesjoner, har ikke mulighet til å konkurrere med de store, børsnoterte oppdrettsselskapene, sier oppdretter Inge Kristoffersen i Bø kommune.

– Vi når ikke opp i denne konsesjonskampen, sier Kristoffersen.

Dette bekymrer Ingrid Heggø. Hun er ansvarlig for fiskeri i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og mener det er særdeles viktig at dagen forhold mellom store og små oppdrettere må bestå. Derfor forslår hun at konsesjoner som selges fra en liten oppdretter til en stor, kan inndras av staten.

Oppdretterne vil vokse fordi etterspørselen vokser, men på grunn av sterk kritikk mot næringen, snakker regjeringen mest om en balansert vekst. Oppdretterne, store som små, står sammen i kravet om økt produksjon, men slik det er i dag, er det de store selskapene som har nok finansielle muskler til å kjøpe de konsesjonene som legges ut for salg.