Fintet ut alle

404

Cooke Aquaculture var knapt nevnt på de siste ukers ryktebørs over de mange som har vært med i budrunden for de skotske Meridian-konsesjonene til Marine Harvest. Men nå var tiden moden for Europa for Glenn Cooke.

Finansdirektør Ivan Vindheim i Marine Harvest var trygg, da han for to uker siden redegjorde for mulighetene for å få solgt Marine Harvests oppdrettsvirksomhet på Shetland og Orknøyene. Med gode grunner.

– Den går i henhold til plan, og avtale skal være inngått senest første kvartal, det vil si utgangen mars, sa han til iLaks. Han ville ikke kommentere hvor mange beilere som har meldt seg.

For listen av interessenter var lang. Men etter at budene begynte å ramle inn, falt mange av lasset. Til slutt ble det dannet en short list av de ivrigste interessentene.

Etter det iLaks kjenner til røk Meralliance er ute av dansen i forrige uke. Da var det fire igjen. De fire var Bakkafrost, Lerøy og SalMars Scottish Sea Farm, Dawnfresh – og altså Cooke Aquaculture.

Canadiske Cooke Aquaculture var en dark horse, og overhode ikke nevnt som den største favoritten. Det var ventet at selskaper som allerede er på plass med egen verdikjede i Storbritannia ville ha størst vilje til å kjøpe Meridian-konsesjonene.

Men storoppdretteren fra Blacks Harbour på den canadiske østkysten hadde mer å gå på. Etter å ha konsentrert sin lakseoppdrettsvirksomhet i Nord- og Sør-Amerika, var det på tide å ta steget over Atlanteren. Familieselskapets sterke mann Glenn Cooke la 122,5 millioner pund på bordet, og da var løpet kjørt.

Ved kjøpet av Meridian runder Cooke Aquaculture et slaktevolum på 100.000 tonn laksefisk – og konsoliderer med det sin posisjon som verdens femte største oppdrettskonsern.