Vil fengsle Grieg-direktør

817

Statsadvokat Aud Slettemoen fra Økokrim ber om 81 dagers fengselsstraff, hvorav 21 dager betinget, for den tiltalte produksjonsdirektøren i Grieg Seafood Finnmark.

Rettsaken pågår nå i Alta tingrett. Den kvinnelige oppdrettsansatte har tilstått å ha feilrapportert om telling av lakselus ved tre anledninger i 2010 og 2011.

– Dette er etter påtalemyndighetens syn et grovt tillitsbrudd mot kontrollsystemet og -myndighetene, sier Slettemoen til NRK.

Saken startet med en anmeldelse mot Grieg Seafood Finnmark fra Mattilsynet 2011 for uriktig rapportering til myndighetene. Økokrim gjennomførte en razzia mot bedriften, og selskapet fikk etter hvert en bot på 2,3 millioner kroner for to lakserømninger og flere brudd på internkontrollen.

Kvinnen meldte inn resultater fra telling av lakselus fra tre anlegg i Nordkapp, Loppa og Hammerfest i Vest-Finnmark til Mattilsynet selv om det ikke var gjort tellinger. I retten forklarte kvinnen at Grieg Seafood Finnmark ikke hadde gode nok rutiner på rapportering i den aktuelle perioden. Hun baserte derfor sine lusetall på tilsynsrapporter som forelå fra tidligere.