Sikter på øvre del av markedet

619

Et 25 prosents prishopp på piggvar løftet Stolt Sea Farm i pluss i 2013. Med basis i landbasert oppdrett av fire forskjellige høyprisarter, tror shippingkonglomeratet på en resultatdobling i årene som kommer.

Landbasert oppdrett av piggvar, sjøtunge, sole og stør ga et driftsresultat på 7,8 millioner dollar i regnskapsåret som ble avsluttet 30. november 2013. Det markerer en snuoperasjon fra et tap på 4,3 millioner dollar i 2012, melder den britiske nettavisen Undercurrent.

Resultatet ble hjulpet av en 24,5 prosents prisøkning på piggvar, kombinert med en 9,8 millioner dollars positiv justering av det biologiske varelager, fremgår det av morselskapet Stolt- Nielsens 2013 årsrapport.

Det kom til tross for en fem prosents nedgang i piggvar solgt volum. Denne nedgangen var forårsaket av «fortsatt økonomisk svakhet i SSFs viktige markeder og en oversupply av liten fisk». Sole var også ned (med 5,5 prosent), på grunn av en økning i villfangst i 2013. På den annen side økte kaviarvolumet med 25 prosent for året, mens prisene falt 5,4 prosent.

Med virksomhet i Spania, Norge, USA og Island, har SSF en kapasitet til å produsere 5.400 tonn piggvar i året. Omsetningen totalt økte med 14 prosent til 58,9 millioner dollar. Av dette ble mer enn halvparten generert i Norge. De andre viktige markedene var Frankrike, Spania, Italia, og USA.

– Investeringene på Island og i Spania, der vi nylig oppkjøpte Acuidoro og Alrogal, bør doble SSFs inntjening, kommenterer Niels G. Stolt- Nielsen, konsernsjef i Stolt- Nielsen.

– Sole bør gradvis bli den viktigste vekstdriveren, uttaler SSF president Pablo Garcia. – Mens piggvarsalg genererer mesteparten av SSFs inntekter, forventer divisjonen at den langsiktige vekst vil være drevet av stadig mer av salg av sole, sier han.

– Sammen med sole, fortsetter SSF å utvikle sin kaviar- og stør virksomhet, herunder nye tiltak som tar sikte på å ta større kontroll av post-produksjon salg og markedsføringstiltak for å akselerere veksten av disse luksusproduktene.

Stolt Nielsen, som også eier shipping, terminal -og gassvirksomhet over hele verden, hadde en samlet omsetning på to milliarder dollar.

– I Stolt Sea Farm har vi gjort investeringer som bør, hvis ting går etter planen, doble inntjeningen i denne divisjonen, sier Niels G. Stolt- Nielsen.

– Vi fortsetter å fokusere på landbasert oppdrett av arter som er biologisk utfordrende å produsere og høyt verdsatt i markedene, sier konsernsjefen videre. – Inngangsbarrierene er høye, ikke bare på grunn av kompleksiteten i oppdrett disse artene, men også på grunn av et begrenset antall lokaliteter globalt hvor det er mulig å kommersielt oppdrette disse artene.