Gapende forskjell

476

Mens det i praksis er solgt like mye norsk laks i år mot samme tid i fjor, er det en gapende og økende differanse på fôring. Det betyr at oppdretterne skubber foran seg et økende slaktebehov – med dertilhørende risiko for prisfall på laksen.

Ifølge FHLs Akvafakta ble det solgt 196.542 tonn fiskefôr i de første ni ukene av 2014. Dette er rause 27 prosent mer enn på samme tid i fjor. Og gapet er økende: De siste fire uker er differansen på saftige 48 prosent. Nær 200.000 tonn tørrfôr i sjøen ved inngangen til mars er et kvantum som næringen aldri har vært i nærheten av tidligere.

Det er ikke ventet mindre større avvik (år over år) i løpet av mars. Dette er normalt sett årets kaldeste måned langs norskekysten. Mens det var svært kaldt i mars i fjor, er det mildt i sjøen i år. Temperaturforskjellen er på 1,4 grader, ifølge Lusedatas målinger. Og det vil merkes på aktivitet og tilvekst i oppdrettsanleggene – og på fakturaene som fôrselskapene sender ut for salget i mars.

Det er ingen dristig antagelse å tro på en real biomassebygging i sjøen i mars – og et økende slaktebehov som skubbes foran oppdretterne videre utover våren.

Men hva så med lakseprisen?

142

Lakseprisen for 2014 har falt tilbake 11-12 kroner kiloet fra nivåene i årets første uke. Men fortsatt trades laksen på eksepsjonelt høye nivåer, ja, på et nivå som ikke har vært observert siden midten av 1980-tallet.

Ventelig mer fisk å selge til tross, derivatmarkedet for laks tror imidlertid ikke på nevneverdig prisfall i april. Fish Pool har nylig satt en april-kontrakt på 43,90 kroner og en mai-kontrakt på 42,00 kroner per kilo. 42 kroner er forøvrig identisk med nivået som hele andre kvartal handles på hos den bergenske laksebørsen.

Beskjeden fra summen av de finansielle og industrielle investorer i fremtidsmarkedet for laks er med andre ord: Ja, det kommer mer fisk, men markedet vil ta det unna uten nevneverdige problemer.

Så får vi se hva fasit sier, når den foreligger.