Brent av solen

434

Etter å ha flydd høyt og lenge, har havbruksektoren på Oslo Børs fått en kursskrell de siste par måneder. – Det er priset inn en svekkelse i lakseprisen, men også en uro på leveransene til Russland, sier analysesjef Anders M. Gjendemsjø i Norne Securities.

Ledet an av tungvekter Marine Harvest har lakseaksjene på Oslo Børs hatt en svak kursutvikling de siste to måneder. Etter et første kvartal preget av svært høye, men dalende laksepriser, har børsverdiene falt tilbake. For Marine Harvests vedkommende er verdireduksjonen på svimlende 6,2 milliarder kroner, siden selskapet ble sekundærlistet på New York-børsen tidligere i vinter.

– Med 47 kroner per kilo har første kvartal vært det beste kvartal for lakseprisen i moderne tid. Så gode priser var nok ikke reflektert i analytikernes rapporter, og vi forventer derfor en oppgradering av estimater. Det kan være en trigger på aksjene, sier analysesjef Anders M. Gjendemsjø i Norne Securities til iLaks.

Gjendemsjø har fått med seg kursfallet i sektoren den siste tiden.

– Det er priset inn en svekkelse i lakseprisen, men også en uro på leveransene til Russland, sier han, og legger til at han forøvrig har merket seg at etter at uroen på Krim begynte har det blitt veldig stille fra russiske veterinærer.

Samtidig som aksjene har blitt lavere priset, er det ikke kommet reduksjoner i inntjeningsestimatene. Det betyr at aksjene er blitt billigere.

Kilde: Nordea Markets
Kilde: Nordea Markets

Faktisk er det ikke en eneste av oppdrettsaksjene på Oslo Børs som handles over åtte-gangen – enten en måler P/E eller EV/EBITDA – for 2014 eller 2015. Verdsettelsene er basert på konsensus’ estimater.

Analytikerne har fortsatt en klar overvekt av kjøpsanbefalinger på aksjene i sektoren. Oppsiden til kursmålene har ikke blitt mindre etter at hele sektoren har fått seg en kursmessig nesestyver de siste par måneder.