Åpner slusene

432

Idet Pharmaq entrer det vietnamesiske pangasius-markedet, går selskapet inn i et potensielt vaksinemarked med fem ganger flere fiskeindivider enn hele den norske lakseproduksjonen.

Det norske legemiddelselskapet Pharmaq er markedsleder på fiskevaksiner globalt. Pharmaq har en markedsandel på 70 prosent, og nyter en dominerende posisjon. Fredag signerte selskapet en avtale med det vietnamesiske landbruksdepartementet om utvikling av vaksiner for pangasius på Mekong-deltaet. Det kan bli god butikk for Overhalla-bedriften.

– Vi antar at det er omtrent 1,6 milliarder fisk som blir satt ut hvert år. Av dette tror vi halvparten er villige til å vaksinere, sier Pharmaqs konsernsjef Morten Nordstad til iLaks. – Det er primært den fisken som skal eksporteres som vil bli vaksinert, legger han til.

SAM_2204

Til sammenligning sjøsetter Norge anslagsvis 300 millioner oppdrettslaks årlig. Det er store dimensjoner på Vietnams oppdrettsproduksjon.

Pharmaq har rigget opp et vaksinebord ved elvebredden en times kjøring utenfor millionbyen Ho Chi Minh City. Mens ivrige lokale medarbeidere vaksinerer fisk, passerer en sandlekter forbi på floden. Det er som tatt ut av en scene fra Francis Ford Coppolas filmepos «Apokalypse nå».

vak   va

Pharmaqs Asia-sjef, Kjersti Gravningen, understreker at selskapets virksomhet nå befinner seg i en introduksjonsfase. Ved å få vietnamesiske fiskeoppdrettere til å vaksinere fisken, kan industrien redusere sin utbredte antibiotikabruk.

– Ved å bruke antibiotika betaler en for et problem som ikke er der, sier Gravningen.

Vietnamesisk pangasiusproduksjon har opp mot 40 prosent dødelighet og opplever resistens for 32 forskjellige bakterier.

– Nå har de fjernet mæranleggene som før lå langs elvene, og flyttet dette over i jorddammer. Det er store anlegg, opp mot 20.000 kvadratmeter, med 1,2 million fisk, forteller Nordstad. Det betyr store muligheter for et selskap som livnærer seg på vaksiner.