Made in Africa sushi

428

Landet har ikke kystlinje, men i løpet av kort tid har Lesotho fått innpass på det japanske sushi-markedet med oppdrettsørret.

Ideen dukket opp i 2007 i styrerommet hos den sørafrikanske buljong-produsenten Gold Fields, om å starte oppdrett av ørret i et land uten kystlinje. Og for de som har lest boka ”Salmon fishing in the Yemen” av Paul Torday, får man samme assosiasjoner om et prosjekt som er umulig. Men der Yemen-prosjektet for en traumatisk slutt, så ser ideen fra styrerommet til Gold Fields ut til å bli et prosjekt som blir gull verdt.

I dag eksporterer selskapet Highlands Trout fra sitt anlegg i Katse Dam 2.000 tonn regnbueørret, og mesteparten havner hos den japanske supermarkedskjeden CGC som sushi.

Reuters skriver at Highland Trout trenger ikke å passere Tsukiji, fiskemarkedet i Tokyo, der all importert fisk vanligvis må via før den kommer ut på det japanske markedet.

– Vi klarte å omgå Tsukiji på grunn av kvaliteten på vår ørret, og fordi vi har bygget opp gode kontakter i butikkmarkedet i Japan, sier prosjektleder Stuart Slabbert til Reuters.

De siste årene har Afrika blitt invadert av asiatiske investorer, spesielt fra Kina, men også land som Japan har vist interesse i Afrika.

Derfor er det også mulig å bygge opp varemerker som knytter Afrika med i navnet. Highland Trout markedsfører nå sin ørret i Japan som ”Made in Africa sushi”.

Oppdrettsprosjektet er en viktig investering i arbeidsplasser i et land som Lesotho, som i mange år har slitt med stor arbeidsledighet, og stor arbeidsutvandring til Sør-Afrika, der de ofte jobber i gruveindustrien.

Lesotho er et fjellrike, som ligger omringet av Sør-Afrika. Det er store vannressurser i landet, og Lesotho leverer også vann til Sør-Afrika. Reuters-journalisten sammenligner det å stå på fjellsiden og se ned på det blå vannet i Katse Dam, med det synet man kan få i oppdrettsområdene i Chile eller i Norge.

Highland Trout startet sin eksport før jul i 2012, og har i dag rundt 100 ansatte. Produksjonskapasiteten er på 2.000 tonn i året, men selskapet jobber med planene om utvidelse med et nytt oppdrettsanlegg ikke langt unna Katse. Og på sikt er planen å produsere 10.000 tonn ørret. Til sammenligning produserer havbruksnæringen i Sør-Afrika, med sin enorme kystlinje, under 5.000 tonn råvarer i året.

Gold Field har solgt seg ut av selskapet, og i dag er de største eierne to andre sørafrikanske selskaper Advance Africa Management Services og Pure Ocean Aquaculture.

Ørreten slaktes når den er mellom 2,5 og 2,8 kilo, og dypfryses, og selges for i overkant av 30 kroner kiloen på det japanske markedet.