Malek rikest i Pommern

708

Den polske utgaven av Forbes har utnevnt de 100 rikeste personene i Polen. Røykelaksgründeren Jerzy Malek er rikest i Pommern.

Jerzy Malek, som startet Morpol i sin tid, kom inn på Forbes-listen da selskapet begynte å vokse seg stort. I 2011 var han inne på en 21. plass over de rikeste i Polen, men siden har han slitt med å holde den posisjonen. På årets liste er han på en 39. plass, to plasser ned fra 37. plass i 2013.

I kommentaren til Jerzy Malek beskrives han som en type som ikke gjør mye av seg: ”Gjennom årene, uten de store fanfarene i Polen, greide han å bygge et av de største foredlingsselskapene og ble en leder innen røykelaks med selskapet Morpol.”

Men mens Malek ikke klatrer på den nasjonale listen ovr de rikeste i landet, så er han alene på topp i sine hjemtrakter, i Pomorzu eller Pommern som det kalles på norsk. Der er han den rikeste mannen med knappe 1,2 milliarder kroner. Da Malek var på topp i 2011 var formuen vurdert til 1,9 milliarder, i følge Forbes.

Rikeste person, og landets største skattebetaler, er Jan Kulczyk. Han står i spissen blant annet for det polske holdingselskapet Kulczyk Holding, og Kulczyk Investments som har sitt hovedkvarter i Luxembourg. I følge Forbes er Kulczyk god for cirka 25 milliarder kroner i 2013.