Sier ja til Nussir

629

Regjeringen sier ja til det omstridte gruveprosjektet ved Repparfjorden i Finnmark.

Gruveselskapet Nussir har lenge ventet på en godkjenning fra myndighetene for å kunne gå videre med sine gruveplaner i Kvalsund i Finnmark. Nå bekrefter Kommunal- og moderniseringsdepartementet at arbeidet nå kan fortsette, melder NRK.

– Regjeringen er opptatt av å legge til rette for mineralnæringen og dette er et av de største prosjektene i Norge på svært lang tid. Det er ingen tvil om at dette prosjektet vil skape store positive ringvirkninger, ikke bare for Kvalsund, men også for Finnmark, uttaler kommunalminister Jan Tore Sanner til NRK.

Gruveprosjektet er kontroversielt. Miljøverninteresser har kritisert planene om å dumpe gruveavfall ut i Repparfjorden, og reineierne i området mener gruva vil stjele av deres beiteland.

– Vi har foretatt en helhetsvurdering. De innsigelsene som har vært har vært knyttet til reindriften. Der legger vi til grunn at gruveselskapet sammen med reindriftsnæringen kommer frem til avbøtende tiltak, sier Jan Tore Sanner.

Reaksjonene på regjeringens beslutning lar ikke vente på seg. Naturvernforbundet og Natur og Ungdom varsler nå at de vil holde en demonstrasjon mot beslutningen i Oslo 29. mars.

– Klima- og miljøminister Tine Sundtoft må stoppe denne galskapen, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Han reagerer på at regjeringen nå ikke hører på de miljøfaglige rådene som har kommet i saken.

– Vedtaket følger et skremmende mønster. Nærings- og fiskeridepartementet gav sin velsignelse for noen uker siden, trass i innsigelse fra Fiskeridepartementet, sterke advarsler fra Havforskningsinstituttet og store protester fra sjømatnæringen.