– Nådd så langt vi kan i det korrupte Norge

504

Miljøverner Kurt Oddekalv mener det norske demokratiet ikke fungerer, og erkjenner at han ikke får gjennomslag for sine saker her til lands. Derfor åpner han front mot lakseoppdrett i utlandet.

I et intervju med Troms Folkeblad sier lederen for Norges Miljøvernforbund at han flytter sin arena fra laksemærene og ut i Europa der han skal få forbrukerne til ikke å spise norsk laks.

En dokumentar som fransk TV2 har laget har skapt hodebry for norske eksportører på det franske markedet. Oddekalv hevder at denne filmen nå vil bli vist i en rekke europeiske land.

– Filmen ble vist på kanalen RTL i Tyskland i helga og den er vist på Færøyene. Og rettighetene er solgt både til Sverige, Danmark og Norge, sier Oddekalv til Folkebladet.

Oddekalv sier videre at han har fått mange reaksjoner etter at filmen ble vist i Tyskland, et marked som tradisjonelt har et sterkt fokus på matvaresikkerhet og produktenes opphav.

– Vi har nådd så langt vi kan i det korrupte Norge der alle kjenner alle. Som kontrollkommisjonen på stortinget har konkludert med er oppdrettsnæringen ute av kontroll. Og alle fagetater blir styrt av politiske krefter, hevder han.

– Det er synd, men vi har ikke annet valg enn å trekke utenlandsk med vår kampanje. Det føles krenkende og jeg liker det ikke at det norske demokratiet ikke fungerer. Vi vinner småsaker i Norge, men det er ikke nok mot denne tungindustrien. Dette er faktisk første saken på 30 år der jeg føler at vi ikke når frem, sier han.

Han tror at kampanjen han nå er i gang med skal kunne endre norsk oppdrettsnæring.

– Jeg har tidligere sagt at det ender opp med at de må ete fisken sin sjøl. Og det er akkurat det som skjer nå, sier Oddekalv.

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i FHL sier at det Kurt Oddekalv gjør nå er det han har trua med i flere år, og det er å sverte næringa i utlandet.

– Det han faktisk gjør er å sverte tusenvis av ansatte etter kysten som produserer sunn norsk mat, med påstander uten sannhetsgehalt, sier Kvistad.