Opp fra asken

529

Mens Norge har et ganske ensidig oppdrett av laks, er Vietnam tre ganger større i oppdrettsvolum – fordelt på en rekke arter. Fiskeoppdrett har vært sentralt i arbeidet med å løfte landet ut av bunnløs fattigdom etter fire tiår med krig.

Vietnam er verdens tredje største oppdrettsland. I 2012 produserte landet 3,1 millioner tonn oppdrettet sjømat. Produksjonen er spredd på flere arter, herunder blant annet pangasius, cobia, varmtvannsreker, karpe, grouper og hummer. Totalt hadde landet eksportinntekter fra sjømat på 6,1 milliarder dollar i 2012, ifølge det nasjonale forskningsinstitutt for akvakultur i Vietnam.

Landet er dermed en oppdrettsstormakt. Men produksjonen er ikke av gammel dato. Vietnam startet sin målrettede ferd mot verdenstoppen for noen og tjue år siden. I 1992 produserte landet 173.000 tonn oppdrettet fisk og skalldyr. Produksjonsvolumet har blitt nær 20-doblet frem til i år.

Vietnams sentrale oppdrettsområde er i Mekong-deltaet i Sør-Vietnam. Den tropiske hvitfisken pangasius er den viktigste enkeltarten med en årsproduksjon på 1,2 millioner tonn.

Da Vietnam begynt å trappe opp sin oppdrettsproduksjon på begynnelsen av 90-tallet, finansiert av det internasjonale samfunnet, var det et land fullstendig på bar bakke. Og historien går langt tilbake i tid.

Sørlige Vietnam ble kolonisert av Frankrike på slutten av 1860-tallet. Kolonien ble snart utvidet til å dekke hele området vi idag kjenner som Vietnam, Laos og Kambodsja – et område som er svært rikt på naturressurser. Fransk Indochina var kronen i det franske imperiet i Sør-øst-Asia helt frem til andre verdenskrig. Etter at Frankrike ble okkupert av Tyskland i 1940, overtok Japan den franske kolonien. Etter krigen fortsatte imidlertid geriljakrigen, under ledelse av Ho Chi Minh, mot en krigstrøtt fransk kolonimakt. Franske styrker gikk på et avgjørende nederlag ved landsbyen Dien Bien Phu i en dal vest for Hanoi.

Det sosialistiske regimet ble snart møtt av amerikanske «militære rådgivere», som senere utviklet seg til det som vietnameserne kaller «Amerika-krigen». Vietnam ble påført ufattelige tap og menneskelig lidelse – opp mot fem millioner liv gikk tapt – før amerikanske styrker trakk seg ut i 1975.