Norge utsetter handelsavtale med Russland

452

Norge utsetter forhandlingene om en handelsavtale med Russland. – Parløp med Nato og EU ser ut til å være gangbar vei, sier Frank Bakke-Jensen, medlem av Stortingets næringskomite.

I ettermiddag melder NRK at regjeringen utsetter arbeidet med en handelsavtale med Russland, på grunn av konflikten mellom Ukraina og Russland om Krim-halvøya.

– Utsettelsen er uheldig, men ikke dramatisk, ifølge Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, melder NRK.

Høyres medlem av Stortingets næringskomité, Frank Bakke-Jensen, sier til iLaks at den utenrikspolitiske dimensjonen ivaretas av utenriksministeren.

– Parløp med EU og NATO ser ut for å være en absolutt gangbar vei, sier Bakke-Jensen.

Han sier at slik situasjonen er i øyeblikket er det best ikke å blande den norske eksporten inn i konflikten på Krim. Norsk lakse- og ørreteksport har i flere år opplevd krevende utfordringer i forbindelse med eksport til Russland.

– Hva kan Norge gjøre for å hindre at den aktuelle krisen gjør dette eksportsamarbeidet vanskeligere enn det allerede er?

– Dette behandler vi best ved i minst mulig grad å blande disse sakene, sier Bakke-Jensen.

Med situasjonen som har oppstått må flere eksportører vurdere hvor de skal finne nye markeder til den laksen de ikke kan eksportere til Russland og Ukraina.

– Å utvikle nye markeder er en kontinuerlig prosess der det politiske Norge bidrar med avtaler som ivaretar markedsadgang. All politisk uro er alvorlig sett med eksportøyne. Likevel må jeg få skyte inn at det ikke først og fremst er i lys av eksportbehovet vi må beskue konflikten i Ukrainia, sier Frank Bakke-Jensen.