Slapp millionbot for rømt ørret

378

Sjøtroll Havbruk er frifunnet etter at 3.499 regnbueørret rømte fra firmaets anlegg ved Osterøy, melder Sysla.no.

I januar 2011 ble det gjennomført avlusing av fisken i en merd på anlegget. Da en not ble løftet, oppsto et hull i den, og fisken rømte. Oppdrettsfirmaet ble tiltalt for brudd på akvakulturloven. Politiet mente at utstyret som ble brukt da de løftet noten ikke var forsvarlig.

Firmaet ble også tiltalt for at de ikke varslet Fiskeridirektoratet tidlig nok om rømmingen. Dessuten var Sjøtroll tiltalt for at de ikke hadde gjennomført en risikovurdering forut for at fisken rømte. Politiet syntes en bot på 1,2 millioner kroner var passende straff, men Nordhordland tingrett frifant firmaet for samtlige punkt i tiltalen.

Skjedde en feil

– Vi registrerer med tilfredshet at retten er enig i at Sjøtroll ikke kunne straffes i denne sammenheng, sier Tor Henning Rustan Knudsen, advokat i Wikborg, Rein & Co.

Retten finner det bevist at firmaet hadde foretatt risikovurderinger slik de skal. Men av dommen går det frem at det skjedde en feil da noten ble løftet.

Beklager rømming

– Firmaet beklager selvsagt hendelsen. Som det også fremgår av dommen har Sjøtroll Havbruk over tid lagt ned et betydelig arbeid i å forebygge rømming, men det er ikke mulig å sko seg mot enhver hendelig hendelse, sier Rustan Knudsen.

Dykker tilkalt

I retten kom det frem at en av de ansatte fattet mistanke om at noe var galt da han fanget fem store regnbueørret i et garn utenfor noten.

Han varslet sjefen klokken 09.30. Flere kolleger kom til, og dykker ble tilkalt. På ettermiddagen oppdaget dykkeren at det var hull i noten.

Fiskeridirektoratet ble varslet om rømmingen klokken 18.47 lørdag 22. januar. Ifølge regelverket skal man straks melde fra om rømt fisk.

1900 fanget opp

Spørsmålet var om Sjøtroll hadde meldt fra hurtig nok. De ansatte som vitnet i retten forklarte at de var opptatt av å få sjekket anlegget og reparert hullet da det ble oppdaget. Klokken 17 ble produksjonssjefen varslet. Fiskeridirektoratet ble varslet klokken 18.47.

Etter en samlet vurdering finner ikke retten at det er grunnlag for å dømme firmaet. Det hører med til historien at 1900 av de rømte ørretene ble fanget opp igjen.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne er kjent med domsresultatet, men har ikke lest dommen.

– Derfor er det vanskelig å kommentere saken, sier han.