– Ta ut risikoen

460

The New York Times oppfordrer sine lesere å spise mer fisk og sjømat, men advarer mot kvikksølvrisiko. Den risikoen kan lukes ut ved å holde seg unna rovfisk fra toppen av næringskjeden.

Fisk er ofte kalt «brain food». Det er en utmerket kilde til magre proteiner, rik på næringsstoffer som omega-3 fettsyrer, B-vitaminer og jod, og gravide kvinner oppfordres til å spise den. Det er bare en hake: Fisk kan også inneholde kvikksølv, som kan skade utviklingen av hjernen, skriver den amerikanske storavisen.

To interesseorganisasjoner saksøkte US Food and Drug Administration (FDA) i forrige uke, og krevde at etaten påkrever hermetikk og pakket fisk å bære etiketter for å informere forbrukere om kvikksølvinnhold, og at føderale myndigheter tvinger dagligvarebutikker og fiskemarkeder å vise informasjon om de selger fisk med høyt innhold av kvikksølv.

FDA har for lenge siden lagt ut informasjon om kvikksølv i sjømat, men gruppene sier det bør være lettere tilgjengelig for forbrukerne når de skal kjøpe middag.

– Folk skal ikke behøve å gjøre detektivarbeid for å få denne informasjonen, sier Michael Bender, administrerende direktør i Mercury Policy Project. FDA kan ikke kommentere saken på grunn av den pågående rettssak.

Men vil etiketter på en boks med tunfisk gjøre mer skade enn godt – skremme folk bort fra å spise fisk? spør The New York Times.

– Når miljøaktivister sier at forbrukerne ikke bør spise et sunt protein som sjømat, gjør de mer skade enn godt, sier Gavin Gibbons, en talsmann for National Fisheries Institute, en non-profit organisasjon støttet av fiskeri-og sjømatnæringen. – Fordelene oppveier risikoen, sier han.

Mange helseeksperter er også forsiktige med måten de ordlegger sine råd om saken, fordi de ikke ønsker amerikanerne skal gi avkall på fordelene av fisk og sjømat i favør av bacon cheeseburgers.

Bekymring over kvikksølv i sjømat knytter seg særlig til skade på ufødte fostre. Samtidig blir forbrukere fortalt at sjømat er sunt, men er farlig i store mengder.

Edward Groth III, en uavhengig mattrygghet konsulent som har utarbeidet en rapport om effektene av kvikksølv på hjernens utvikling for Mercury Pilot Project, er enig i at kvinner i fruktbar alder ikke bør slutte å spise fisk.

– Hvis kvinner spiser mindre fisk, fordi de er forvirret, og det er noen bevis for at er tilfelle, så vi ikke får det resultatet vi ønsker, sier han til New York Times. – Hemmeligheten er å få kvinner til å spise mer fiske med lavt kvikksølvinnhold.

Debatten har fått ekstra næring siden nye studier tyder på at kvikksølv kan gi subtile skadevirkninger på nivåer lavere enn de som anses nå trygt av Environmental Protection Agency, selv når de bekrefter de kognitive fordeler til barn med mødre som spiste fisk mens de er gravide.

Dr. Emily Oken og hennes kolleger ved Harvard universitetet har sett på sammenhengen mellom mødres fiskeinntak og deres barns kognitive resultater i løpet av seks måneder. Forskerne fant at spebarns prestasjoner på visuelt gjenkjennende hukommelsestester økte med betydelige fire poeng med hver ekstra ukentlig servering av fisk at moren spiste mens hun var gravid.

Men forskerne målte også kvikksølvnivåer i mødrenes hår, og fant at barn av mødre med svært høye nivåer av kvikksølv scoret lavere enn de andre – et fall på 7,5 poeng for hver milliondels økning i kvikksølv.

Konklusjon: Babyene som scoret høyest var de med mødre som spiste mest sjømat, spiste det minst to ganger i uken, men som også hadde lave kvikksølvnivåer.

Dr. Okens studie hadde et utvalg på kun 135 par av mødre og spedbarn, men flere andre epidemiologiske studier de siste årene har rapportert lignende konklusjoner. En annen Harvard-studie fant at barn av mødre som spiste sjømat under svangerskapet hadde lavere risiko for impulsiv og hyperaktiv atferd, men at foreldrenes eksponering for lave nivåer av kvikksølv økte risikoen for denne atferd.

– Det er et paradoks, men det fremhever en viktig folkehelsemelding: Å spise fisk er veldig viktig for utviklingen, men å spise fisk høy på kvikksølv – sverdfisk, makrell og tunfisk – utgjør ikke en risiko for nerveutvikling, sier Sharon Sagiv, en av hovedforfatterne av studien, nå en epidemiolog ved University of California, Berkeley.

Selv om de fleste studier har undersøkt effekten av eksponering for kvikksølv, fortsetter hjernen å utvikle seg gjennom barndommen, og en studie har antydet at middelaldrende voksne også kan være utsatt for kvikksølveffekter. Denne studien viste at voksne som spiste en høy-fisk-diett fikk gode resultater på kognitive oppgaver, men ytelsen ble svekket blant de med høyere blodkvikksølvnivåer.

Så , hva bør en helsebevisst sjømatspiser gjøre?

For det første, unngå å spise stor rovfisk som er høyt i næringskjeden. FDA lister bare fire fisk i denne kategorien: sverdfisk, makrell, hai og tilefish. The Natural Resources Defense Council har en mer omfattende liste som inkluderer oransje roughy, marlin, og ahi og bigeye tunfisk.

Den gode nyheten: Mange typer fisk og skalldyr har lavt innhold av kvikksølv, herunder laks, reker og steinbit, samt tilapia, kamskjell, østers, sild, sardiner og ørret .

Se originalartikkelen her: https://mobile.nytimes.com/blogs/well/2014/03/17/sorting-out-the-risks-of-fish/?_php=true&_type=blogs&smid=tw-share&_r=0