Finner ikke flere spor etter ILA

483

Alle anleggene har blitt testet flere ganger, og veterinærmyndighetene på Færøyene har ikke funnet flere spor etter infeksiøs lakseanemi (ILA) etter at et Bakkafrost-anlegg fikk konstatert ILA på et tidlig stadie i februar.

– Vi kunne ikke se noe mistenkelig på den fisken som vi hadde i mærene i Selatrað, sier konserndirektør Regin Jacobsen i Bakkafrost. I begynnelsen av februar fant veterinærene spor av ILA i noen av laksene som Bakkafrost hadde i mærene ved Selatrað. De var i gang med å tømme anlegget, da man slo alarm i Torshavn.

Regin Jacobsen sier at de siden man hadde ILA på Færøyene for ti år siden har jobbet intenst for å gjennomføre et regime som hindrer at sykdom skal komme i laksemærene, og hvis noen kommer, så skal skottene være så sikre at en rask utslakting skal hindre videre spredning.

– Du kan sammenligne det med at det brenner i et rom i et hus, og hvis man slukker med en gang man oppdager det, da kan man begrense skadene. Det er det vi har gjort her. For ti år siden brant det i mange hus samtidig, og det var umulig å hindre spredning, sier Jacobsen.

Den gang var fisken synlig syk da man oppdaget at det var ILA i mærene.

Og det er noe som tyder på at man har lært. Da veterinærene til Heilsufrøðiliga Starvsstovan (Mattilsynet) oppdaget det som er et forstadie til ILA, gikk det raskt. Bakkafrost satte inn ekstra med folk for å tømme anlegget raskere enn planlagt. Samtidig fikk naboanleggene, som Bakkafrost og Marine Harvest eier, beskjed om å starte utslakting.

Birna Mørkøre, veterinær ved Heilsufrøðiliga Starvsstovan, sier at de har undersøkt alle oppdrettsanleggene i Sundalagið, som er området der Selatrað er en del av, og de har ikke funnet flere spor etter ILA.

Men selv om de ikke har funnet flere spor, så vil hun ikke friskmelde sundet endelig, og sier at de skal ta en ny runde med tester i de mærene der det fremdeles er fisk, og disse skal tas i løpet av noen dager.

Både Bakkafrost og Marine Harvest, som har oppderettsanlegg i Sundalagið slakter nå det som er igjen av laks her. Den opprinnelige planen var at fjorden skulle være tom for laks før påske, og det ser ut til å holde. Deretter skal Sundalagið brakklegges, og nye årgang skal etter planen settes ut i august.

 

Foto: Bakkafrost-anlegget i Kalbak, som er et av anleggene som måtte slaktes, da man i nabolokaliteten Selatrað fant spor av ILA i laksen. Foto: Bakkafrost