Håper på nytt Norskott i Finnmark

1535

Investor Ola S. Smeby er sentral i eiergrupperingen som gav SalMar kontroll med aksjemajoriteten i oppdrettselskapet Villa Organic. Han håper og tror Lerøy og SalMar har langt utviklede planer om samarbeid i landets største fylke.


iLaks rekker en kjapp prat med Smeby idet han er på vei inn på en generalforsamling. Han er oppstemt, ivrig og snakker lynraskt i mobilen.

– Vi håper at de (Lerøy og SalMar – red. anm.) kan bygge et Norskott-samarbeid i Finnmark. Det fortjener Finnmark. Det eneste de mangler nå er et skikkelig smoltanlegg, poengterer han.

Norskott er et 50/50-eid joint venture mellom Lerøy Seafood Group og SalMar. Norskott eier 100  prosent av det mellomstore oppdrettselskapet Scottish Safarms.

Omlag 90 prosent av de utestående aksjene i Villa Organic er nå kontrollert av de to børsnoterte fiskeoppdretterne Lerøy Seafood Group og SalMar. Cirka ti prosent er fortsatt i hendene på mindre aksjonærer.

– Vi har solgt 60 prosent av de aksjene vi hadde. Vi sitter på en liten post igjen. Vi solgte til SalMar slik at de fikk hånd om over 50 prosent av Villa. Vi har solgt til SalMar, med Helge Moen og Kverva og den gjengen der, som er folk som vi har kjent lenge og liker godt, sier Smeby.

– Har du inntrykk av at SalMar og Lerøy har snakket sammen, eller var det et rotterace for å få kontroll over aksjemajoriteten i Villa Organic?

– Jeg tror de gutta har vært så lenge i gamet at de ikke har kjøpt før de har snakket sammen, sier Smeby.

– Det er også morsomt for familien som var med å stifte selskapet, og som har vært med på hele reisen, sier han, og peker på Johan E. Andreassen og Bjørn Vegard Løvik. iLaks vet at gründerne Andreassen og Løvik er gode venner og forretningsforbindelser av Smeby.

Villa-gründer Bjørn Vegard Løvik synes også det er spennende at to store børsnoterte oppdrettere satser hardt i selskapet han var med å etablere. I likhet med Smeby har også han og forretningspartner Andreassen litt Villa-aksjer igjen.

– Vi har noe igjen. Yngve (Myhre, konsernsjef i SalMar – red. anm.) kjøpte litt av oss i går kveld, sier Løvik til iLaks.