Kjører hardt

399

Etter en treg start på året, har slaktevolumene kommet vesentlig opp de siste par uker. Nå er de akkumulerte eksportkvanta av norsk laks nesten på linje med 2013.

Med to strake uker med mer enn 21.000 tonn i lakseeksport fra Norge, er volumdifferansen år over år kun 1.079 tonn i favør av 2013. Det viser den siste eksportstatistikken fra Norges Sjømatråd. Tallmaterialet er oppdatert per uke ti.

Gitt at den økte aktiviteten på eksportsiden fortsetter, ventes 2014-volumene å passere de samlede fjorårstallene neste uke.

Det er særlig Polen som driver økningen i eksporten. Polske foredlingsbedrifter har så langt i år importert 16.906 tonn norsk laks. Det utgjør en markedsandel på romslige 12,5 prosent av Norges fersklakseksport. I forrige uke alene kjøpte polakkene 2.129 tonn fersk laks. Ingen andre land var i nærheten av disse volumene.

Det var forøvrig ventet at eksportvolumene ville ta seg kraftig opp, etter en heller treg start på året. Årsaken er at de relativt lave slaktevolumene er blitt kombinert med høy fôring – og dermed en stadig feitere biomasse i sjøen. iLaks kunne i går fortelle om et fôrsalg de siste fire uker, som ligger 50 prosent over fjoråret.