Mer på lager

410

Kontali Analyse spår fem prosent vekst i verdens lakseproduksjon i år. De siste ti år har kun sett fire år med høyere tilbudsvekst.

Var det noen som nevnte «Peak salmon»?

Både Bloomberg og Financial Times har den siste måneden uttrykt bekymring for at verdens lakseproduksjon nærmer seg toppen. Men det er ingenting som tyder på at det i dag er nært forestående. Fortsatt er det ledig kapasitet til å snyte ut noen ekstra tonn laks på dagens eksisterende lisenser. Og hvis Fiskeridirektoratet, fagruppen og departementet klarer å stokke beina riktig, kommer det snart nye 45 norske konsesjoner til å spe på produksjonen ytterligere.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Fem prosent vekst er forøvrig noe høyere enn det et nokså samlet felt av aksjeanalytikere har lagt til grunn i sine modeller. For dem som måtte være i tvil; Aker Brygge lytter fortsatt til tallknuserne i Kristiansund. Pareto-analytiker Henning Lund var blant de første til å varsle sine kunder om at han ville jekke ned inntjeningsestimatene, etter at Lars Liabø bragte Kontalis produksjonsprognoser til torgs på forrige ukes NASF-konferanse i Bergen.

Samtidig er fem prosent marginalt lavere enn den historiske vekst i etterspørselen etter atlantisk laks. Alt annet like, skulle det tilsi en gjennomsnittlig årspris marginalt over fjorårets, nemlig 39 kroner kiloet. Mesteparten av prispremien synes å være tatt ut i et eventyrlig første kvartal. En oppnådd spotpris på godt over 47 kroner kiloet er den høyeste kvartalspris i moderne laksehistorie.

Heretter er den kvartalsvise slakteprofilen nærmest snorrett og svakt stigende, idet slaktevolumene ventes å øke gradvis på utover året. Etter en mager start, med lavere slakt enn vi så den iskalde fjorårsvinteren, er tonnasjen ventet å komme merkbart opp de kommende måneder.

Mens prognosene for slaktevolumer er ventet å øke, er den ventede prisprofilen, reflektert på Fish Pool, stikk motsatt. Mer fisk betyr lavere priser. Fish Pools forward-kurve tilsier dalende spotpriser frem til høsten, da etterspørselen igjen løper raskere enn tilbudsveksten.