Holder liv i myten

487

Tor Olav Trøim stjal overskriftene fra årets North Atlantic Seafood Forum. Den karismatiske frontmannen til John Fredriksen hadde konferansesalen i sin hule hånd og forførte publikum med finansrevolusjonen i laks. Men ikke alt han sa var like sant.

Trøim er viden kjent som noe av en finansiell trollmann, og er han, og han alene, som har skjøvet John Fredriksen fra å være en ordinær, men uortodoks shippingmilliardær til Norges i særklasse rikeste mann.

Historiene er mange om shippingkongen. Odd Harald Hauge og Gunnar Stavrums utmerkede og uautoriserte Fredriksen-biografi fra 1991 innledes med en beskrivelse av skipsrederens salg av sin kjemikalietankflåte til Odfjell i 1988. Prisen endte på 205 millioner dollar etter en tyrkisk teppehandel av noen forhandlinger preget av svært høyt alkoholinntak.

Kjapp, beslutningsdyktig og utradisjonell. Myten om Fredriksens dealmaking var etablert.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Under konferansen i Bergen onsdag fikk publikum et unikt innblikk i handlingsmønsteret til Fredriksen-gruppen. Folketaleren Tor Olav Trøim skrøt av at de kjøpte 48 prosent av Pan Fish med en halv side med research. De bare klinket til og kjøpte selskapet.

Og ikke nok med det.

– Vi kjempet med Cermaq om Marine Harvest, sa Trøim, men fremhevet en rask beslutningsvilje og -evne som nøkkelen til oppkjøpet. – Vi kjøpte Marine Harvest for 1,3 millard euro. Ingen rådgivere, kun et håndtrykk og dealen var gjort på en tirsdag.

Etter dette har Fredriksen-gruppen dradd inn en gevinst på 16-17 milliarder kroner etter egne kalkyler. Enkelt og greit. Kjappe og brilliante analyser og en helt enestående beslutningsevne.

Men det er jo ikke sant.

Velinformerte corporate-kilder iLaks har snakket med påpeker at Fredriksen og Trøim forhandlet i ett år med Nordea, før de kjøpte seg opp i Pan Fish. Et helt år.

Som Norges klart rikeste mann, og alle meglerhusene på Aker Brygges drømmekunde, har det heller ikke manglet investeringsråd. Alle de mest skarpskodde analytikere og corporate-topper har banket på Fredriksens dør – og gitt han råd. Om shipping, rigg og fisk. Han har fått de beste råd en kan få kjøpe for penger i disse bransjene.

At Fredriksens halsbrekkende oppkjøpsraid på Pan Fish, Fjord Seafood og Marine Harvest skjedde etter en halv side med research er enkelt og greit ikke riktig. Men det er en god historie. Og en historie som bygger opp under mannen og myten John Fredriksen.