Advarer mot nytt regime

383

Konsernsjef Morten Vike i Grieg Seafood advarer mot et regimeskifte over til rullerende maksimal tillatt biomasse. Til tross for at dette regimet kan gi hans selskap økt produksjon, ønsker han ikke de uønskede bieffektene av systemet.

– Med dagens produksjonsregime (MTB – red. anm.) vil en kunne produsere opp mot ti prosent mer fisk. Ved en eventuell innføring av rullerende maksimal tillatt biomasse (rullerende MTB) tror vi produksjonen kan øke 12-13 prosent, sier Vike i et innlegg på sjømatkonferansen NASF torsdag formiddag.

Han peker på at en rullerende maksimal tillatt biomasse vil kunne endre produksjonsprofilen – med vesentlig mer fisk i markedet i perioder med gunstige sjøtemperaturer.

– Jeg spiser ikke mer laks i august enn på våren, og jeg kjenner ikke noen andre som gjør det heller. Det vil bli svært høye priser på våren og svært lave priser på høsten, sier Vike.

Vike påpeker at slaktevolumene i Norge vil bli opp mot 150.000 tonn i måneden ved maksimal utnyttelse av MTB.

– Vi vet også at dette vil kunne gi større biologiske utfordringer, spesifikt lus, sier Vike. Han er dermed på linje med markedsleder Marine Harvest som i går satte søkelyset på lakselus som den desidert største trusselen for norsk oppdrettsnæring.

– Mange av oss vil uttale at vi ikke vil maksimere produksjonen, men til syvende og sist vil nok alle gjøre nettopp det, sier en selverkjennende Vike.